Mnogi još nisu ni svjesni koliko je jabučni ocat ljekovit i zdrav. On je važno sredstvo u sprečavanju i liječenju bolesti!
Osim kalija, u jabučnome octu ima i minerala: željeza, sumpora, natrija, silicija, magnezija, kalcija, klora, fosfora, fluorida. Razrijeđen ili ne razrijeđen, jabučni ocat upotrebljava se kao ljekoviti napitak, sredstvo za umivanje i ispiranje, kupelj, za masažu, sredstvo za natrljavanje, obloge i ovoje. Jabučni ocat pomaže kod sljedećih tegoba:
- Artritis, upala zglobova – od 2 do 5 žličica octa u čaši vode tri puta na dan.
- Debljina – dvije žličice octa u čaši vode, tri puta dnevno, barem dva mjeseca.
- Glavobolja, osobito migrena – uzimamo svaki dan po dvije žličice octa u vodi ili udišemo paru-u posudu stavimo pola octa i pola vode.
- Bol u grlu – grgljamo mješavinu octa i vode, dva puta svakog sata. Dovoljna je jedna žličica octa, a nakon grgljanja tekućinu popijemo.
- Proširene vene – ujutro i navečer trljamo nerazrijeđenim octom, a istodobno i pijemo jabučni ocat i to dvije žličice na dan u čaši vode.
- Krvni tlak – nekoliko puta dnevno popiti po dvije žličice octa u čaši vode
- Bubrežne tegobe – tri puta na dan po dvije žličice octa u čaši vode.
- Lišajevi – oboljela mjesta močimo više puta u toku dana jabučnim octom, posljednji put prije spavanja. Antiseptički i dezinficira.
- Nesanica – za večerom uzmemo žlicu meda, a još bolje pomaže mješavina octa i meda. Pomiješamo jednaki broj žličica meda i octa, a prije spavanja uzimamo po dvije žličice te mješavine.
- Opekline – polijemo ih nerazrijeđenim jabučnim octom a zatim namažemo medom.
- Pojasni herpes – kožu s mjehurastim osipom smočimo četiri puta u toku dana s nerazrijeđenim octom i tri puta noću.
- Znojenje – octom natrljamo cijelo tijelo prije spavanja.
Posumnjamo li u svježinu hrane, odnosno ako uvidimo da smo pojeli pokvarenu hranu, odmah nakon obroka uzmemo dvije žlice jabučnog octa u čaši vode.
Recepti opisani ovdje možda nisu slični onima koje bi nam prepisao liječnik, ali definitivno su djelotvorni, prirodni, ne sadrže kemikalije i bez štetnih utjecaja po naše zdravlje.
Ako uspijete doći do pravih domaćih, nešpricanih jabuka ovdje vam je recept kako napraviti svoj domaći jabučni ocat.
Neprskane, zrele, kisele jabuke grubo narežemo i stavimo da odstoje u posudi osam dana. Tu posudu pokrijemo i omotamo starom dekom, prekrivačem, odjećom, što nam se nađe pri ruci.
Nakon osam dana jabuke prelijemo mlakom vodom koja ih mora prekriti, na jabuke stavimo daščice da budu pod vodom. Posuda se ponovo prekrije i ostavi narednih sedam dana u toplom prostoru.
Kad uzmemo litru octa iz posude dodamo joj jednaku količinu vode.
Nije komplicirano, a zauzvrat dobijete prirodan, zdrav, ljekovit ocat.
Ana-Marija Vusić
Poštovana,
koliko dugo treba primjenjivati jabučni ocat za zglobove?