Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Izbjegnite nesreću na dječjem igralištu!

Izbjegnite nesreću na dječjem igralištu!

Opasnosti na dječjim igralištima

Nesreće se događaju – posebice na igralištima na kojima mnoštvo djece pretrpi teške ozljede.

Prošlog proljeća, Monika i njezin četverogodišnji sin Krešimir otišli su na popodnevno druženje na dječje igralište. Nakon jednosatnog gledanja svog sina kako se igra, Monika je zaključila da je vrijeme za polazak. Krešimir se poslušno počeo spuštati niz polukružne ljestve. Bio je dva metra od tla kada je odjednom izgubio ravnotežu i pao unatrag. Monika je užasnuto promatrala kako je njezin sin udario glavom o metalnu šipku i strovalio na pod te zadobio odvratan udarac.

Promatrači su potrčali prema njima, no u tom trenu Monika je odvukla svog malog dječaka od gomile i obujmila ga u krilu. Krv mu je curila niz vlasište na njezinu bijelu bluzu. Plakao je histerično, ali je barem bio pri svijesti.

Uz pomoć druge majke koja je također bila u blizini, Monika je odnijela svog sina u auto i odvezla do najbliže bolnice. Doktor je zašio Krešimirovu glavu. Nakon što su ga promatrali ostatak dana – poslali su ih kući. Moniki je odmah laknulo jer se u početku bojala da mu je možda pukla lubanja, stoga je bila vrlo sretna kad su doktori rekli da je njezino djetešce dobro.

Mnoga djeca koja završe na hitnoj zbog ozljeda na igralištu i nisu baš takve sreće. Slomljene kosti su najčešće ozljede, no one su daleko od najgorih: svake godine nekoliko djece umre od davljenja i ozljeda glave zadobljenih na igralištima – mjesta gdje bi naši klinci trebali biti sigurni.

igraliste1

Kao što Monika može posvjedočiti, čak i uz sljedeće smjernice o tome kako zaštititi svoje dijete nećete eliminirati rizik da vaše dijete pretrpi štetu pa makar ga gledali iz blizine. No rizik se može smanjiti, stoga prije svakog igranja treba istražiti da li je igralište sigurno. Naveli smo neke od opasnosti na koje treba pripaziti:

 

  • Skliska podloga i materijal

Materijali i oprema na igralištu često nisu pravilno napravljeni i ne čine najsigurnije slijetanje koje je vrlo bitno.

 

  • Neispravna izgradnja

Mnoga igrališta nisu pravilno izgrađene i treba provjeriti da li imaju oštre rubove ili strše neki vijci koji bi mogli naškoditi djetetu.

 

  • Neprimjerena visina

Puno je sprava na igralištu koja nisu napravljena prema propisnoj visini, stoga nemojte da vas vaše dijete nagovori da se penje na “velike” sprave jer bi to moglo završiti tragično.

 

  • Opasnost od davljenja

Na igralištima postoje sprave kroz koje se vaša djeca provlače, a često su to uski prolazi i vašoj djeci prijeti opasnost od zarobljenosti glave ili vrata koje izaziva davljenje.

 

  • Propadanje, zapuštenost i zastarjela oprema

Budući da neka igrališta nisu obnovljena godinama, treba pripaziti na labave, slomljene ili zahrđale dijelove. A također na loše održavanim igralištima mogli biste pronaći i razbijeno staklo.

 

  • Trovanje hrđom i olovom

Neka vaše dijete opere ruke odmah nakon igranja, pogotovo ako su igrališta dosta stara. Trovanje olovom uzrokuje oštećenja mozga, ponašanja i razvojnih poremećaja i napadaje .

 

  • Nesigurne ljuljačke

Najčešći problemi znaju biti sjedala od drva ili metala koja bi mogla naštetiti djeci koja slučajno onuda prolaze, zatim previsoko postavljene ljuljačke tako da djeca ne mogu s nogama do poda ili jedna preblizu drugoj ljuljačci, stoga držite oči širom otvorene.

 

Nadamo se da smo vam barem malo približili koje su opasnosti najčešće za vašu djecu i da ćete od sada znati o čemu treba voditi računa kod dječjih igrališta kada su u pitanju njihovi životi.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top