Znate li....
Početna / Obitelj & Veze / Djeca & mladi / Izazovan posao: Naučiti djecu odgovornosti

Izazovan posao: Naučiti djecu odgovornosti

Otkrijte načine kako naučiti vaše dijete da postavi stol ili pospremi sobu bez stalnog napadanja

Moja kćer Sandra je imala 5 godina kad sam je odlučila dati joj da napravi nekoliko sitnica: pospremanje kreveta svaki dan i slaganje čiste odjeće u ladice. Recimo samo da je nekoliko mjeseci ove zadatke smatrala olako. Bila sam frustirana što moje slatko malo dijete, koje je inače u školi nakon ručka sve pospremalo za sobom, kod kuće i nije marilo za to.

Zvuči poznato? Dok su u predškolskim godinama djeca zadatke doživljavala s oduševljenjem kao npr. „Gledajte, ja pomažem mami“, sa 5-6 godina su istinski spremni za više odgovornosti – a tada njihova uzbuđenja gasnu. Nemojte dopustiti djeci da kukaju. Da bi ih potakli na akciju, smislite neke motivacijske trikove.

Igrajte na kartu „velikog“ djeteta

Ako vašoj djeci nikad prije niste izričato davali neke zadatke, oni bi se mogli pitati: „Zašto baš sada mama traži od mene da pospremim perilicu ili postavim stol?“ Zato ih morate potaknuti na želju da se osjećaju odraslijima. To možete učiniti jednostavno kao npr. „sada kada imaš 5 godina, puno si jači i oprezniji“. Vjerujte da ćete ih na taj način motivirati za rad.

Surađujte zajedno

Naravno, nećete uvijek htjetei odrađivati kućne zadatke u isto vrijeme kad i vaše dijete. Ali možete reći nešto poput „Pomozi mi počistiti kuću“. „ja ću pospremiti svoju sobu, a ti možeš svoju“.  Vaše dijete će to lakše prihvatiti ako to prikažete kao zajedničku obiteljsku odgovornost. Naravno, vi radite većinu kućanskih poslova, ali vaše dijete nije toga svjesno.

Razmišljajte kao Marry Poppins

Ta kultna dadilja znala je da zadaci ne moraju biti dosadni. Ako unesete malo zabave u kućne zadatke, možete poboljšati dječji stav o pomaganju u kućanskim poslovima. Pustite neku muziku i ohrabrite ga da pjeva ili svira dok čisti i posprema. Ili napravite neko natjecanje kako bi ga zainteresirali. Možete reći „Ajmo vidjeti koliko igračka možemo pospremiti dok ne završi ova pjesma“ ili „Baš me zanima možeš li izrezati salatu na komadiće dok ja pripremim ostalo povrće“.

Stvorite sustav nagrađivanja

Konačno sam zainteresirala svoju Sandru za kućanske poslove kad sam joj rekla da nakon toga slijedi nešto posebno za nju. Svaki tjedan kada smo imale obiteljsko pospremanje, znala sam joj reći „Ako pospremiš sve papire na kojima si crtala, onda tata, ti i ja možemo otići u vožnju biciklom.“ Kako bi je potaknula na svakodnevne obveze poput pospremanja kreveta ili postavljanja stola za ručak, kupila sam joj dnevnik u kojem je zapisivala što je sve napravila tog dana. Na kraju produktivnog tjedna, zaradila je bodove da navečer dulje čitamo priče ili da gledamo film po njezinom izboru. Pokazujući svojem djetetu da ćete imati vremena za zabavne aktivnosti ako na brzinu završi svoju obvezu, puno je efikasnije od tog da svojem djetetu dajete naknadu za neki posao. Jer ako platite svojem djetetu, teško ćete ga kasnije nagovoriti da vam pomogne bez ikakve naknade.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top