Znate li....
Početna / Ivo Krolo treba vašu pomoć

Ivo Krolo treba vašu pomoć

Ivo Krolo (47) iz Zagreba dugogodišnji je profesor psihologije, policijski službenik, i vrsni psihoterapeut kojem je prije otprilike godinu i pol dana dijagnosticiran smrtonosni ALSamiotrofična lateralna skleroza. Ovom najčešćom bolešću motornog neurona, onemogućen mu je rad i normalan život. Samohrani je otac troje malodobne djece. Žena mu je prije svega mjesec dana tragično preminula u 44. godini života. 

– Sve je počelo oko Božića 2012. godine kada sam počeo osjećati slabost u desnoj šaci. Nisam mogao ni upaliti upaljač za zapaliti cigaretu. Otišao sam tada uzagrebački KBC ”Sestre milosrdnice” u Vinogradskoj kako bi doznao što mi je. Obavio sam klasične pretrage – magnetsku rezonanciju (MR) mozga, vrata, kralježnice. To obavljanje pretraga trajalo je oko tri mjeseca. 

Rekli mu da mu nije ništa

Liječnici su s obzirom na simptome pretpostavljali da bi se moglo raditi tek o uklještenju živca. S obzirom da su mu praktički rekli kako mu nije ništa, nastavio je Ivo Krolo normalno raditi, primati pacijente na psihoterapiju. No, s vremenom se njegovozdravstveno stanje pogoršavalo. Počeo je šepati. Doktori u Vinogradskoj i dalje nisu znali što mu je, pa je odlučio otići na KBC ”Rebro’‘ ne bi li tamo nešto više doznao. 

– Slabost mi je tada već bila prešla na drugu nogu i sve sam teže mogao hodati. Kako su mi stalno govorili da će to proći, nisam se zamarao. U sedmom sam mjesecu prošle godine bio hospitaliziran na ”Rebru” po prvi puta na odjelu neurologije. Nakon petodnevnih pretraga, šefica odjela je ušla u sobu i kazala mi da imam ALS, bolest motornog neurona. 

Bolest brzo napreduje

Unatoč tome, u devetom je mjesecu ponovno bio hospitaliziran jer su sumnjali na neku lakšu bolest. Ipak, potvrđen mu je ALS. Nije u tom trenutku ni znao što je to, a kamoli koje posljedice ima na ljudski život. Bolest je to koja brzo napreduje. Mišići napretkom bolesti  postanu progresivno slabiji dok ne dođe do paralize. Na samom kraju ALS utječe na žvakanje, gutanje, govor i disanje. Posljednji prestaju funkcionirati mišići gutanja, pa oboljeli umiru od posljedica gušenja. Smrt može nastupiti između dvije i pet godina. 

Krolo je sada skoro potpuno paraliziran, nalazi se u invalidskim kolicima, te o njemu cjelodnevno brine asistent. Govor mu je otežan.

– Najviše se bojim da uskoro neću moći ni pričati – kroz smiješak će.

Treba novac za liječenje u Kini

U ovoj teškoj životnoj situaciji u kojoj se nalazi, jedino mu i preostaje smiješiti se, biti optimističan. Nada se da će mu dobri ljudi, dobre volje, pomoći da prikupi novac za liječenje u Kini. Riječ je o alternativnoj metodi presađivanja matičnih stanica iz pupkovine fetusa. Provodi se u Pekingu u ReLife International Medical Centru, a da metoda može biti učinkovita dokazuje mladi Kristijan Horvat, prvi Hrvat koji je otišao u Kinu  na liječenje i ozdravio. Iz Pekinga se uskoro vraća i Štefanija Horvat, za čiji je put i terapiju nedavno prikupljen novac. Zasada je, doznajemo, sve u redu, može pomaknuti nogu, a stvarni će se rezultati znati između tri i šest mjeseci nakon završetka liječenja.

Nije sigurno da će kineska metoda svima pomoći, ali je ona trenutno jedina nada oboljelima od ove opake bolesti. Mole se svi za pomoć samohranom ocu troje djeceda ode u Kinu po svoju šansu za život. Troškovi liječenja i puta otprilike su između300.000 i 400.000 kuna

Uplate se mogu izvršiti na njegov osobni račun:

Ivo Krolo, Raiffeisen banka

IBAN HR 5924840083115366135

Ivo Krolo je čovjek koji je kao psihoterapeut i profesor svoj cijeli život posvetio pomaganju drugima. Valja naglasiti i da je odlikovani dragovoljac Domovinskog rata –  bio je zapovjednik bojne u 102. brigadi na bojištu Sunja-Bobovac. 

Sada je pomoć potrebna njemu.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top