Nedjelja , 4 prosinac 2022
Savjet:
Hrvatski povijesni muzej – Gnalić!

Hrvatski povijesni muzej – Gnalić!

Blago potonulog broda iz šesnaestog stoljeća!

Šezdesetih godina 20. stoljeća otkriven je južno od Biograda na Moru, kod stjenovitog otočića Gnalića, potonuli brod s trgovačkim teretom. Dolasku stručnjaka na lokalitet prethodili su posjeti podmorskih pljačkaša. Devastacija nalaza nastavila se i nakon istraživačkih kampanja. Od 2012. godine istraživanja su obnovljena i kako se planira potrajat će više godina.

Brodolom se dogodio 1583. godine. Predmeti pronađeni na olupini pripadaju brodskoj opremi (topovi, sidra, užad, pomorski šestar i dr.) i teretu koji se sastojao od gotovih proizvoda (svijećnjaci, tekstil, stakleno posuđe, stakla za prozore i ogledala, naprsci, pribadače, britve, naočale i dr.), polufabrikata i sirovina (mjedeni lim i žica, pocinčani lim, kositar, olovno bjelilo, cinober i dr.).

Izložba nam omogućava da upoznamo sadržaj broda i trgovačke tokove 16. stoljeća. Raznovrstan teret koji je ukrcan u Veneciji za Carigrad (Istanbul) potječe iz raznih krajeva Europe te s jedne strane prezentira europsku proizvodnju i trgovinu, a s druge potražnju za europskim proizvodima na drugim tržištima.

Predmete na izložbi valja promatrati sa spoznajom da su bili pod morem gotovo 400 godina! Oni zorno dokumentiraju materijalnu kulturu ranog novog vijeka o kojoj crpimo saznanja uglavnom na osnovu pisanih izvora i likovnih dijela starih majstora. Zahvaljujući trudu mnogih ronilaca, podvodnih arheologa, konzervatora i kustosa pred našim se očima nalazi čudesno sačuvan teret potonulog broda.

U Biogradu na Moru planira se realizacija suvremeno opremljenog edukacijsko-prezentacijsko-istraživačkog centra kojemu je središnji sadržaj stalna izložba nalaza s brodoloma kod Gnalića. Buduća muzejska prezentacija osim suvremeno opremljenog prostora podrazumijeva stalnu stručnu brigu i zaštitu preko 20.000 predmeta ovog najbogatijeg podmorskog nalaza na Jadranu i po mnogočemu jedinstvenog na cijelom Sredozemlju. Ovom izložbom Hrvatski povijesni muzej svesrdno podržava ostvarenje biogradskog projekta.

Na kraju bismo voljeli istaknuti da autorice po prvi puta u Hrvatskoj u katalogu izložbe objavljuju i donose nova saznanja vezana uz okolnosti brodoloma kod Gnalića u tekstu grupe autora pod vodstvom docentice dr. Irene Radić Rossi. Također, valja navesti podatak da se po prvi puta u Hrvatskoj objavljuje i katalog dijela predmeta iz zbirke „Teret potopljenog broda iz 16. stoljeća“.

Pojedini dijelovi izložbe prilagođeni su za slijepe i slabovidne osobe – audio zapisi, taktilni modeli i opisni tekstovi na brajici. No, Muzej nažalost nema riješen pristup za slijepe osobe, pa je neophodna pratnja.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top