Breaking News
Početna / Ljubimci / Hrana koja škodi psima

Hrana koja škodi psima

Ponekad psima dajemo hranu iz svog tanjura jer ne možemo odoljeti pogledu kojeg nam upućuju kada vide da nešto jedemo. Koliko Vam teško bilo, pokušajte ignorirati taj pogled jer time činite najbolje za svog ljubimca. Mnoga hrana koju svakodnevno jedemo je potencijalno opasna za pse. Stoga je najbolje držati se prehrane za ljubimce koju je preporučio veterinar.

Svojim psima nipošto nemojte davati:

Čokoladu i slatkiše

Čokolada sadrži teobromin koji i u najmanjim količinama može biti opasan za pse. Jedna kockica čokolade dovoljna je da se pas razboli, a svakom idućom kockicom teobromin se veže i dolazi do nagomilane količine koja može ozbiljno naštetiti vašem ljubimcu. Tamna čokolada i čokolada za kuhanje posebno su opasne.

Orašaste plodove

Orašasti plodovi posebno su otrovni po pitanju pasa, a mogu uzrokovati povraćanje, paralizu pa čak i smrt. Već nekoliko sati nakon konzumiranja oraha, psi počinju pokazivati prve simptome. Povraćanje je u tom slučaju dobar znak jer se na taj način pas čisti od opasnosti koju je pojeo.

Luk

Luk je iznimno opasan za ljubimce jer uništava crvene krvne stanice, a može uzrokovati anemiju, oštećenje jetre, proljev i probleme s disanjem. Miris luka osobito se sviđa mačkama, stoga dobro pripazite da ne dođe u kontakt s njim.

Kofein

Kava i ostali napitci koji sadržavaju kofein ne djeluju na životinje na isti način kao i na ljude. Napitci koji stimuliraju živčani sustav i srce povećavaju broj otkucaja srca, što kod životinja može biti smrtonosno. Kofein kod pasa uzrokuje proljev, napadaje, komu i smrt.

Alkohol

Kao i kod ljudi, alkohol može biti opasan po pitanju zdravlja životinja. Obzirom na to da su životinje manje od ljudi, i mala količina alkohola može uzrokovati oštećenja jetre i mozga.

Pripazite na to da Vaš ljubimac ne dođe u kontakt s natrijem, otrovnim gljivama, češnjakom i grožđem.

M.B.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top