Znate li....
Početna / Događanja / Gunja moli pomoć : Psihički nismo dobro!

Gunja moli pomoć : Psihički nismo dobro!

Više od mjesec dana prošlo je od probijanja nasipa na Savi kod Rajeva Sela i Račinovaca nakon čega za tamošnje ljude više ništa nije bilo isto. Posljedice najteže prirodne katastrofe ostavile su trag ne samo na kućama i poljima, već su utjecale i na psihičko stanje stanovnika.

Vode više na ulicama Gunje i okolnih mjesta nema. Kuće su obišli građevinski inspektori, namještaj je pobacan, a kuće i dvorišta dezinficiraju i peru vatrogasci. No trauma se ne može oprati tako lako kao mulj i blato iz kuća. ‘Ljudi bi sve preko noći i ja to shvaćam. Teško je čekati da se život opet vrati u normalu. Svi bi da se njima u isti dan sve riješi, no to tako ne ide. Ide se po redu, ne pogoduje se nikome’, kaže za tportal načelnik općine Gunja Hrvoje Lucić kada samo ga pitali o pritužbama koje njegovi sumještani ostavljaju na Facebook stranici Gunja.

No obnova kuća nije najveći problem. Priča nam o trećoj žrtvu poplava, 61-godišnjaku koji je nakon godina nezaposlenosti napokon bio angažiran u javnim radovima na raščišćavanju svoga mjesta. Bio je poznat kao rekorder u darivanju krvi. Ubio se pokraj svoje kuće, a na zidu je sinu i kćeri napisao da više ne može izdržati sve što ga je snašlo. Lucić nam kaže da je ovih dana preminulo dvoje Gunjaca srednjih godina. Riječ je o ljudima koji su došli obići svoje kuće. ‘Valjda su se previše uzrujali onim što su zatekli’, misli Lucić i dodaje da je tražio da im se u Gunju pošalju timovi za psihološku pomoć.

 

Pixell

Pixell

Vlada je takve timove netom nakon katastrofe poslala u mjesta gdje je u izbjeglištvu veći broj Gunjaca, no Lucić traži da se pošalju baš u Gunju. ‘Tražio sam da nam pošalju psihologe da pričaju malo s ovima što dolaze ovdje svaki dan raditi. Oni su ostali bez igdje ičega, baš ništa nemaju’, kaže.

Njima općina o svom trošku svaki dijeli jedan suhi obrok. S obzirom na to da se u Gunji još ne može pripremati hrana, dnevno se podijeli između 300 i 500 sendviča ili bureka onima koji čiste kuće. ‘Radno vrijeme’ Gunje je od sedam ujutro do 19 sati navečer. Tada svi moraju van iz mjesta u koje i dalje smiju jedino sa zaštitnom opremom, koje povremeno usfali pa općina uskače.

Većinu od oko 1.600 stambenih objekata u Gunji već je prošla komisija za procjenu štete. Sada se čekaju statičari koji će dati konačnu ocjenu o rušenju pojedinih kuća. U kuće u koje ne mogu ući s vlasnicima jer se nisu javili, ulaze s jednim vatrogascem i policajcem. ‘Vrata se obijaju, unutra još ima ugašenih zamrzivača s mesom. To je opasno i mora se ukloniti’, kaže Lucić.

No sretan je jer i dalje iz dana u dan stiže pomoć sa svih strana svijeta, a posebice iz Hrvatske.

 

Izvor

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top