Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Gotovo dva milijuna kuna dodijeljeno za 47 projekata od strane zaklade “Hrvatska  za djecu “

Gotovo dva milijuna kuna dodijeljeno za 47 projekata od strane zaklade “Hrvatska za djecu “

Zaklada “Hrvatska za djecu”

Zaklada “Hrvatska za djecu” dodijelila je 1.999.744,80 kuna kojima sufinancira 47 odabranih projekata i programa za dobrobit djece i mladih. Ugovore koji ujedno promiču humanost, empatiju i međusobno pomaganje kao temeljne vrijednosti ljudskog društva potpisali su upraviteljica Zaklade Renata Gubić i ovlašteni zastupnici pravnih osoba čiji su projekti odabrani. Ovim potpisivanjem nastavljen je novi niz humanih priča koje će razveseliti i pomoći brojnoj potrebitoj djeci i mladima u Hrvatskoj.

„Financirat ćemo veći broj projekta koji će podići kvalitetu života djece s nekim oblikom invaliditeta. Vodili smo računa o udrugama koje doprinose kvaliteti života obiteljima s većim brojem djece kao i o udrugama koje pomažu žrtvama obiteljskog nasilja. Također ćemo financirati projekte nekoliko udruga koje svoje projekte posvećuju udomiteljskim obiteljima i udomljenoj djeci čime želimo poslati važnu poruku o udomiteljima – herojima socijalnog sustava. Prednost pri financiranju imali su i projekti udruga koje dolaze s područja od posebne državne skrbi. Nekoliko projekata provest će se na potresom pogođenoj Banovini. Zaklada prati probleme u društvenoj zajednici te proaktivno svojim aktivnostima želi doprinijeti rješavanju ili ublažavanju istih.“ – istaknula je upraviteljica Zaklade „Hrvatska za djecu“ Renata Gubić.

Formalno pravne uvjete zadovoljilo je 98 prijavljenih programa i projekata, a predmetni prijavitelji su od Zaklade „Hrvatska za djecu“ ukupno tražili 7.209.028,04 kn. S obzirom na to da je temeljem Javnog poziva bilo moguće dodijeliti iznos od najviše 2.000.000,00 kn, Stručno Povjerenstvo je ocijenilo sve prijavljene projekte i programe te je Upravni odbor Zaklade odobrio financiranje u punom ili smanjenom iznosu ukupno 47 najbolje ocijenjenih programa i projekata u ukupnom iznosu 1.999.744,80 kn, odnosno 262.093,68 €.

„Ova potpora Zaklade puno nam znači. Sredstva će biti usmjerena na pomoć djeci s teškoćama u razvoju koje usmjeravamo u ugostiteljska zanimanja i osobama s invaliditetom. Puno mladih s teškoćama u razvoju dolazi iz domova te sada nakon završetka škole ugostiteljskog smjera neće morati razmišljati kako će se snaći i brinuti o sebi. Osiguravamo im ne samo plaću za njihov rad već i krov nad glavom jer naše hotelske kuće diljem Hrvatske imaju smještajne kapacitete za ugostiteljski kadar.“ – istaknuo je Vedran Habel, predsjednik Udruge najosjetljivijih u osposobljavanju dok je Marica Mirić, predsjednica Društva distrofičara Zagreb i Saveza društava distrofičara Hrvatske dodala: „Ova su sredstva zaista neprocjenjiva. Mladima s invaliditetom osigurat ćemo boravak u specijaliziranom kampu koji je pogodan za osobe koje su potpuno vezane za invalidska kolica. Tamo će imati i rehabilitaciju te edukaciju, učiti plivati, a osnaživat ćemo ih i za nastavak školovanja.“

Svi projekti namijenjeni su dobrobiti djece i mladih. Najviši odobreni iznos po projektu je 100.000,00 kn a odobren je udruzi koja osposobljava djecu i mlade s intelektualnim poteškoćama za samostalni život kao radno sposobne osobe.

„Uz pomoć Zaklade djeca iz udomiteljskih obitelji naše udruge imat će sportsko – kreativne radionice te tako provesti kvalitetno i edukativno slobodno vrijeme. Vlada RH financira njihov smještaj, no za njihov osmijeh se brinemo mi zajedno s njihovim udomiteljima. Ovo nije prva suradnja sa Zakladom, ona kontinuirano putem raznih potpora podupire udomiteljske obitelji ali i mlade koji izlaze iz sustava za socijalnu skrb te smo im na svemu iznimno zahvalni.“- zaključila je Dubravka Čordašev, predsjednica Udruge za djecu udomitelja Osmijeh.

Press/selectpr.hr

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top