Breaking News
Početna / Moj dom / Vrt / Glicinija – ljepotica proljeća

Glicinija – ljepotica proljeća

Glicinija je kraljica penjačica bez premca, sa svojim dugim grozdovima cvjetova, rođenim da vise sa zida ili vise kroz pergolu, ispunjavajući zrak mirisom. Ali kraljica može vladati željeznom šakom. Nema mnogo biljaka koje izgledaju romantičnije i ženstvenije, ali nemojte da vas zavara slap mekoće: glicinije će vam progutati cijelu kuću, ako im to dopustite.
Stabljike glicinije rastu velikom brzinom i, nakon što su debele i drvenaste, zadavit će debla drveća i saviti olovne cijevi. Budući da su neke vrste postale invazivne u dijelu SAD-a, važno je naučiti o ovim vrlo lijepim biljkama i što je potrebno za zadržavanje njihove snage prije nego što ih posadite.Sa svojom agilnošću penjanja i navikama brzog rasta, glicinija može u potpunosti preobraziti vrt u samo nekoliko godina, postajući prekrasna sjena, zaslon za privatnost ili žarište. Glicinija ima najveći utjecaj kada je obučena za rast na pergolama, sjenicama i drugim jakim prevjesnim potporama tako da dugi cvjetni grozdovi mogu slobodno visjeti, stvarajući zadivljujuću cvjetnu krošnju. U Japanu, glicinija je čak obučena na masivne rešetke kako bi u proljeće formirala cvjetajuće tunele. Također možete trenirati glicinije na žice postavljene na ograde ili kamene zidove ili ih prevući preko vrtnih klupa ili lučnih ulaza.Iako ćete možda biti u iskušenju pustiti gliciniji da se uvije oko debla, njezin će je stisak poput poroka na kraju zadaviti. Da biste postigli sličan učinak, možete trenirati gliciniju kao samostojeće stablo s jednim deblom tako da debelu drvenastu stabljiku biljke zabijete na čvrsti stup ili 4 puta 4 čvrsto ukopate u zemlju. Kako biljka raste, uklonite sve neželjene izrasline duž debla, dopuštajući da raste samo vrh. Koristeći iste tehnike u manjem obimu, glicinija se može uzgajati u velikim posudama ili kao bonsai stablo.
Koju god metodu postavljanja rešetki koristite, provjerite je li sustav čvrst. Glicinija će lako srušiti slabe drvene rešetke, stoga koristite izdržljive materijale kao što su teške metalne cijevi postavljene u beton ili drvene grede obrađene pritiskom ili otporne na truljenje. Također izbjegavajte uzgoj vinove loze uz svoju kuću, jer se može uvući ispod sporednog kolosijeka i omotati se oko oluka.
Imajte na umu da kada se glicinija jednom dobro uvriježi, kasnije može biti vrlo teško, ako ne i nemoguće preseliti se. Pažljivo odaberite mjesto za sadnju i namjeru dizajna jer se kasnije možda nećete moći predomisliti.Vrtlari su često uništeni kada njihova glicinija ne procvjeta u prvoj sezoni nakon sadnje. S mladim biljkama budite strpljivi. Gliciniji je potrebno nekoliko godina da sazrije i učvrsti se prije nego što počne s guštom cvjetati. Međutim, nedostatak cvatnje može se pripisati i drugim čimbenicima, kao što su previše gnojiva, nepravilna rezidba, ozljeda cvjetnih pupova izlaganjem mrazu ili previše sjene. Evo nekoliko savjeta majstora vrtlara iz Toronta za jamčenje obilja cvjetanja:
Izbjegavajte kupnju glicinije posađene iz sjemena. Biljke uzgojene iz sjemena ostaju u juvenilnom stanju dulje vrijeme i može proći i do 15 godina da procvjetaju. Umjesto toga, birajte sorte koje su cijepljene ili razmnožene reznicama s pouzdanih cvjetnica.Kako biste uklonili opasnost od oštećenja cvjetnih pupova od mraza, uzgajajte američku gliciniju ili kentuckysku glicinu. Ove biljke stvaraju pupoljke tijekom rasta tekuće sezone.Nemojte prekomjerno zalijevati niti gnojiti uspostavljene vinove loze. Glicinija se mora podvrgnuti malom stresu kako bi potaknula razvoj cvjetnih pupova. Previše vode ili primjena gnojiva s visokim udjelom dušika potaknut će proizvodnju listova nauštrb cvatnje.Glicinija posađena na suncu će cvjetati pouzdanije od biljaka smještenih u polusjeni. Pobrinite se da gornji dio biljke dobije najmanje šest sati dnevnog izlaganja suncu.

Uživajte u predivnoj galerije ove ljepotice koju smo odabrali za vas :

Foto /Marin Županović

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top