Svi već dobro znamo recept za ovu neizbježnu blagdansku salatu, ali mi smo si dali truda pa nekoliko receptića smiksali u jedan. Evo kako smo pravili našu odokativnu ali finu francusku salatu!
Sastojci:
2 x 450 gr vrećica povrća ( krumpir, mrkva i grašak )
2 kisela vrhnja
2 srednje jabuke
Teglica manjih kiselih krastavaca ( da ne budu previše kiseli )
Teglica majoneze ili 3 vrećice iste
Dvije žlice soka od limuna
1 žlica senfa
Sol, papar
Priprema:
Idealno bi bilo pripremiti salatu dan prije nego je jedete, kako bi se stigla ohladiti i stisnuti u hladnjaku, no ako ste u žurbi, požuri se ona pa se stisne i na knap, u sat – dva, ako je lijepo zamolite.
Povrće skuhajte u vodi sa malo soli i vegete. Kad je gotovo, prebacite ga u zasebnu zdjelu. U međuvremenu možete očistiti dvije jabuke i narezati ih na kockice željene debljine – mali savjet ! Unaprijed se dogovorite sami sa sobom kako ćete ih rezati, jer ako je pola tanko, a pola deblje, nećete na kraju biti zadovoljni i možda ćete doći u napast da sve bacite i krenete ispočetka ( nije da se nama desilo, samo kažemo……….. )
Također i kisele krastavčiće pripremite tako da ih narežete na pola i zatim na kockice, ili kako ste već zamislili. Bitno je da ne budu preveliki, da ne preuzmu ulogu glavnog okusa pa bi salata mogla ispasti previše kisela.
U posudu ubacite dva kisela vrhnja i žlicu senfa, te promiješajte. Dodajte dvije do tri veće žlice majoneze ili vrećice, kako ste si već pripremili. Zatim sol, papar i sok od limuna. Probajte kako vam se čini, mi smo čak dodali i malo soka od krastavaca za kiselinu.
Zatim dodajte smjesi povrće te narezane krastavce i jabuke. Sve dobro promiješajte i probajte. Ne brinite ako se salata čini rijetka, stisnut će se na hladnom, pogotovo ako ste ubacili toplo povrće. Krumpir voli žeđati, zato je sad zgodan korak koji dolazi – odmaranje u hladnjaku.
Topla preporuka – odmorite i vi. Naporno ste rezuckali, kuhali i miješali. Neće svijet stati ako odmorite pola sata, sat. Kad se salatica ohladi, probajte ponovno i slobodno dodajte još limuna, soli, papra, ovisno o vašem ukusu.
Uz to fino je pojesti i malo rotkvica, mladog luka, za one hrabre može i češnjaka, možda šunkice, jaja… Tko voli, nek izvoli! Dobar tek!