Savjet:
Financijski lakša zima

Financijski lakša zima

Zima je tipično vrijeme kad se recesijski osvješteni roditelji primaju za glave. Nekako jedva riješimo stanarine i račune, kredite i obaveze, a onda nas male ručice sa sjajem u okicama pitaju što će im Djed Mraz pokloniti za Božić. Taman dok nas podsjećaju da je vrijeme za pisanje pisma spomenutom Djedici, mi se pitamo kako bi bilo da on zbilja donosi poklone i pomogne malo sa svime. Donosimo vam nekoliko savjeta kako malo uštedjeti da bi na kraju godine mališanima ipak priuštili poklončiće.

 

1. Sami šišajte dijete

Nekoj je djeci doživljaj kad mama ili tata uzmu škare u ruke i uz zvukove poznatih super junaka svojim mališanima ukrase frizure. Nemojte se previše opterećivati jeste li ravno pogodili i kakvi su vrhovi, vašem djetetu to sigurno neće smetati.

šišanje

2.  Razmislite o mobilnoj tarifi

Već ste godinama vjerni jednom operateru i šokirani ste kad vam kolege i kolegice pričaju da svako malo imaju besplatne pozive i poruke, megabajte i MMS poruke? Uzmite si pola sata vremena, komad papira i olovku te se uvalite pred računalo i surfajte, gledajte ponude. Danas možete aktivirati unlimited tarife već za 100 kuna, a ako niste od priče, imate i tarife za 30 do 50 kuna. Isto vrijedi i za internet i TV operatore!

telefon

3. Kupujte na akcijama

Nije sramota kupiti meso niže cijene jer ima kratak rok trajanja. To isto meso duboko smrznuto u frizeru može komotno stajati još dva-tri tjedna. Prije nego idete u kupovinu, pogledajte kolike su bile cijene, da se ne bi desilo da je popust svega kunu ili dvije, a vi ste se oduševljeno primili proizvoda kao da je zlatan – dok na blagajni ne doživite šok jer je osoba zadužena za slaganje polica obrnula pločice sa cijenama i popustima.

sniženje

4. Godišnje karte za prijevoz

Bicikl je fantastična stvar ako imate grč u želucu svaki put kada autom prolazite kraj benzinske i vidite da cijene samo rastu, ali je isto tako opasan po zimi ako niste spremni uložiti nekoliko tisuća kuna u kvalitetan bicikl sa širim gumama otpornima na klizanje i led. Ako koristite gradski prijevoz ( tramvaje ili autobuse ) svakako se raspitajte o cijenama godišnjih karata. Penzionerima i nezaposlenima je zapravo najviše isplativo jer im je primjerice u Zagrebu mjesečna karta 120 kuna, a ako uzmu godišnju na rate, platit će je sto kuna.

bus

5. Skupljajte bodove

Koje god trgovine imaju nagradne bodove i kartice, kupone ili popuste, svakako dajte napraviti knjižice ili što već treba. Nikad ne znate kad će vam neki od tih proizvoda zatrebati, a nitko se još nije žalio na popust.

kartice

6. Grijanje

Iako je cijena grijanja svake godine sve veća, ne mora značiti da će i računi biti pet puta veći. Hladno vam je? Obucite vestu, duple čarape, ogrnite se termo dekicom! Istraživanja su pokazala da se smanjivanjem jednog stupnja grijanja godišnje može uštedjeti 10 % novaca, a pazite i da je pristup radijatorima i grijalicama slobodan, nemojte ih zakrivati zavjesama ili radnim stolovima. Dozvolite im da šire topao zrak kroz cijelu prostoriju.

grijanje

7. Čuvajte odjeću

Ako dobijete u ljeti neki zimski komad odjeće, spremite ga u ormar. Čak i ako vam se ne sviđa, vjerujemo da vam je ipak draže malo manje platiti grijanje nego konstantno izgledati lijepo?

zimska_odjeca

8. Ne odbijajte poklone

Ako imate bebu ili djecu, pitajte prijateljice sa starijom djecom imaju li odjeće viška ili opreme za bebe i djecu. One će vam sigurno rado ustupiti, možda čak i biti zahvalne da ste ih riješili stvari koje su im nepotrebno zauzimale prostor.

poklon

9. Kupujte rabljenu odjeću

Iznenadili biste se koliko ima kvalitetne, a rabljene odjeće. Od markiranih stvari do stvari koje su velike robne kuće otpisale kao višak jer je mehanizam za kopčanje suviše taman ili na košuljama nedostaje jedan gumbić. Riješite se predrasuda i ušparajte novac!

second_hand

10. Reciklirajte boce

Ne, ne mislimo da idete po kontejnerima za smeće i vadite boce, ali svakako spremite one od mlijeka, sokova, vode, čega god imate i odnesite na mjesto gdje ih primaju. Deset kuna je deset kuna!

recikliranje

 

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top