Nedjelja , 3 prosinac 2023
Savjet:
Djeca i računalne igrice

Djeca i računalne igrice

U današnje vrijeme djeca sve više vremena provode igrajući računalne igre. Igranje igara provodi se često bez prisutnosti roditelja što može dovesti do opasnosti, no potrebno je naglasiti kako računalne igre imati i određene prednosti.

Računalne igre često od igrača zahtijevaju brzu reakciju, rješenje nekog problema te mogu pozitivno utjecati na razvoj mnogih kompetencija djeteta. Dijete se igrajući igru susreće s novim i zahtjevnijim zadacima, a i mnogi stručnjaci se slažu kako kroz računalne igre djeca razvijaju svoje psihomotorne, mentalne i perciptivne sposobnosti. Također, igre mogu pozitivno utjecati na formiranje mišljenja, zaključivanja, inteligenciju, a neki naglašavaju i kreativnost.

Iako često putem medija možemo pročitati da su djeca koja igraju igre zatvorena i nedruželjubljiva, to ne mora uvijek biti tako. Igre mogu pozitivno utjecati na osjećaj vlastitog identiteta, emocije te način na koji se djeca ponašaju u društvu. Online igre mogu pak potaknuti djecu na druženje s vršnjacima sličnih interesa i biti prilika za manje komunikativnu djecu da stvaraju prijateljstva u online prostoru. Igranje igara se koristi i za vježbe oka kod djece koja imaju tzv. lijeno oko te se smatra da će se u budućnosti sve više koristiti ova metoda.

Ipak, potrebno je naglasiti kako igranje ove vrste može imati svoje nedostatke. Jeste li ikad igrali neku „zaraznu“ igricu i počeli osjećati ukočenost, umor i sl.? Djeca osnovnoškolske dobi sama priznaju kako nekoliko sati na dan provode pred igrama te da često osjećaju bol u leđima, da ih bole glava i oči te da se osjećaju ukočeno. Posljedica višestrukog sjedenja pred računalom su i bolovi u ramenima, zglobovima, tromost te poremećaj spavanja. Pretjerivanje u igranju može dovesti do depresije, tromosti koja često vodi do gojaznosti te promjena u muskulaturi koje koče normalan razvoj djeteta. Također, sve više djece je danas ovisno o igranju računalnih igara te igrajući zapostavljaju druge bitne aktivnosti poput škole i učenja. Što možete vi učiniti?

klinci2

Roditelji i drugi odrasli trebali bi znati kakve igre dijete igra te ograničiti vrijeme igranja. Stručnjaci upozoravaju kako bi djeca nižih razreda osnovne škole trebala igrati igre maksimalno 30 minuta dnevno, ona između 10 i 13 godina sat vremena, dok je starijima maksimalno 90 minuta dnevno. Ne bi bilo dobro djetetu zabraniti da igra igre jer će na taj način pokušati iskoristiti priliku kad nećete biti u blizini. Ako vam se neka igrica čini neprimjerena, pokušajte ju odigrati zajedno s djetetom, naglašavajući što nije dobro i zbog čega. Objasnite djetetu zašto mislite da ne bi bilo dobro igrati pojedinu igru te što je stvarnost, a što nije realno. Također pokušajte mu obrazložiti zašto ima ograničeno vrijeme igranja, lakše će slijediti pravila, ako ih razumije! Neka dijete zna odvojiti vrijeme za obavljanje obveza od vremena za zabavu- na taj način ćete mu pomoći u stvaranju radnih navika koje su mu potrebne za cijeli život.

klinci3

Roditeljska podrška i razgovor o svemu što dijete radi kroz dan, pa i koje igre igra te s kim, od velike je važnosti. Uz igranje igara usmjerite dijete na kvalitetno provođenje slobodnog vremena, opcija ima mnogo. Neka pjeva, svira, pleše, boja, modelira, čita, vozi bicikl, igra se loptom, nije li i vama to bilo najzabavnije kad ste bili u njihovim godinama?

 

Tina/H

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top