Savjet:
Djeca i razvod

Djeca i razvod

Psihološke potrebe djeteta znatno se povećavaju tijekom i nakon razvoda roditelja. Oni se nalaze u sredini tog emotivnog kaosa osjećajući krivnju, strah i zbunjenost. Ako se roditelji svjesno fokusiraju na potrebu djece i osjetljivi su na njihove potrebe, djeci će biti lakše skupa sa roditeljima proći kroz taj proces.
Dva su glavna pravila koja svaki roditelj mora usvojiti, bilo da se radi o razvodu ili kojoj drugoj životnoj situaciji.
  1. NE OPTEREĆUJTE DJECU SITUACIJAMA KOJE NE MOGU KONTROLIRATI
Djeca ne trebaju imati toliku odgovornost na sebi. Ona automatski stvara osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti, što utječe na kasniji razvoj njihove vlastite psihičke snage i osjećaja.
  1. NIKAD NE TRAŽITE DJECU DA SE NOSE S ODRASLIM PROBLEMIMA
Djeca nisu obučena za razumijevanje i rješavanje problema s kojima se susreću odrasle osobe. Kao roditelji, usmjerite djecu da što bezbrižnije prođu kroz te važne razvojne godine i djetinjstvo.
Također, prihvaćanje je dječja najveća potreba jer je njihovo samopouzdanje vrlo krhko u razvojnom stanju, pogotovo ako su jako mali. Često će tražiti odobravanje i iskazivati potrebu za pripadanjem ako osjete da je obitelj u nestabilnoj fazi. Također, djeca se znaju kriviti za raspad braka mame i tate. Pitaju se da li su bila dovoljno dobra, da li su mogli biti tiši, ne prolijevati sok, paziti da drže uredne sobe, više pomagati. Djeca trebaju prihvaćanje. Moraju znati da su izuzetno važna i da imaju prioritet.
Tražit će i sigurnost.
Roditelji bi trebali uložiti više truda no inače da pokažu djetetu da je sigurno, bez obzira na događanja unutar obitelji. Kako? Ključ je u održavanju rutina, pravila i rutina. Djeca moraju znati da je njihov svijet predvidljiv, i da se neće raspasti.
Ako iz doma ode stroži, autoritativniji  roditelj djeca će testirati koliko daleko mogu ići sa roditeljem koji je ostao. Bitno je da postavite granice i disciplinu, te da se toga pridržavate. Da, djeci je teško, proživljavaju šok i ponekad imaju osjećaj da nemaju tla pod nogama radi nagle promjene u domu, ali to nije razlog da ih potkupljujete, da im sve puštate i razmazite. Kakva su pravila bila prije, takva i ostaju. Ako je dijete prije iznosilo smeće, pralo suđe, odlazilo u trgovinu, neka to radi i dalje. Da, stvari su se promijenile, ali obaveze su obaveze, Ne biste vjerovali koliki postotak djece manipulira činjenicom da su roditelji razvedeni i idu od jednog do drugog dok ne dobiju točno ono što žele.
Za kraj, još jedna izuzetna činjenica:
DJECA NISU OVDJE DA LIJEČE VAŠU TUGU.  Prečesto vidimo slučajeve gdje djeca slušaju roditeljske jade, vode brigu o roditeljima i nose se sa stvarima koje su daleko od predviđenih problema za njihov uzrast. U redu je reći da ste tužni, ljuti, ali ne idite u detalje. Djeca u svojim roditeljima vide heroje. Nemojte im to oduzeti  ( i ni slučajno ružno govoriti o drugom roditelju! ) zato što je vaš brak završio. Budite bolji od toga.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top