Četvrtak , 23 ožujak 2023
Savjet:
Damjan Sedić izbornik hrvatske paraatletske reprezenzacije

Damjan Sedić izbornik hrvatske paraatletske reprezenzacije

-za obitelj.hr….

U organizaciji Hrvatskog atletskog saveza osoba s invaliditetom i Atletskog kluba Spektar Pula, na stadionu SRC Veruda – Uljanik u Puli u subotu 23. i nedjelju 24. travnja ove godine bit će održano 25. Otvoreno pojedinačno prvenstvo Hrvatske u paraatletici. Recite nam nešto više o tome?
Otvoreno pojedinačno prvenstvo Hrvatske – CROATIA OPEN je međunarodno natjecanje s dugogodišnjom tradicijom. Ove godine održava se treći puta za redom u Puli. Na ovogodišnjem natjecanju trebalo bi nastupiti oko 120 natjecatelja i natjecateljica iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke i Bugarske. Naši sportaši na osnovu rezultata s CROATIA OPEN-a pokušat će izboriti ulazak u paraatletsku reprezentaciju za nastup na ovogodišnjim reprezentativnim akcijama.
Prema Vašem iskustvu, što očekujete?
Očekujem kvalitetne rezultate naših paraolimpijaca i rezultatski napredak mlađih paraatletičara i paraatletičarki. Prošle dvije sezone zbog epidemije mlađi sportaši bili su zakinuti natjecanjima pa im je ovo prilika da pokažu što mogu i koliko su napredovali.

Kako teku pripreme?
Pripreme se odvijaju prema planu. Sportaši imaju svoju uhodanu rutinu i sa svojim trenerima treniraju prema planu treninga.

Koji su ciljevi?
Glavni cilj ove sezone je podići kvalitetu rezultata i pripremiti se za kvalifikacije za PI Pariz koje počinju krajem ove godine. Pokušavamo uključiti nove mlade osobe s invaliditetom u paraatletiku i angažirati atletske trenere kako bi stvorili kvalitetniju i širu bazu koja bi rezultirala i većim brojem kvalitetnih i vrhunskih paraatletičara i paraatletičarki kroz sljedeći paraolimpijski period.

Koliko je zahtjevno održavati ovakva natjecanja u ovim izazovnim vremenima?
Organizacija natjecanja je zahtjevna ali tim ljudi koji radi na organizaciji uhodan je i vrlo dobro se nosi sa svim problemima nastalim zbog epidemije, loše infrastrukture za paraatletiku, loše financijske potpore i drugih klasičnih problema „malih i neprimjetnih“ sportova. Ipak smo mi Hrvati majstori improvizacije.

S kojim problemima se suočavate? Na što biste stavili naglasak?
Problemi su uvijek vezani za financije. Sport osoba s invaliditetom je specifičan jer ima puno vrsti invaliditeta, a većina invaliditeta zahtjeva određenu asistenciju za što je potreban i veći broj osoblja. Na primjer, jedan sportaš u invalidskim kolicima s dijagnozom tetraplegije treba medicinsku skrb, asistenta za trening i trenera. U našem sustavu to je nemoguće osigurati, pa je sve prepušteno entuzijazmu i dobroj volji trenera i članova obitelji.

Koji su planovi za ostatak godine?
Ove sezone očekuju nas nastupi na WPA GP mitinzima u Jesolu (ITA) i Parizu (FRA), međunarodni mitinzi u Zagrebu i Olomoucu (CZE), nacionalni bacački mitinzi u Velikoj Gorici i Vinkovcima, IWAS igre u Portugalu i Europske igre mladih u Finskoj.

Na što ste posebno ponosni?
Ponosan sam na sve paraatletičarke i paraatletičare koji unatoč mnogim problemima redovito treniraju i konstantno me iznenađuju svojim dostignućima i pomicanjem vlastitih granica. Nije sport samo dolaženje na trening i osvajanje medalja. Sport je način života u kojem se svakodnevno testiraju i unapređuju vlastite sposobnosti i mogućnosti.

Što biste voljeli da se promijeni?
Volio bih kada bi se malo više uvažavala struka i iskoristilo iskustvo i znanje već afirmiranih sportskih djelatnika i trenera.

Za kraj, poruka čitateljima?
Poštovani čitatelji, hvala što ste ovo pročitali. Ako ste osoba s invaliditetom uključite se u jedan od sportova za osobe s invaliditetom jer će vam sigurno promijeniti i ispuniti život lijepim i pozitivnim stvarima, događajima i ljudima. Poznajete li osobe s invaliditetom potičite ih na bavljenje sportom. Hvala.

foto/HASOSI

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top