Danas pravimo lagan ručak.Tjesteninu Carbonara.
Sastojci :špageti,češnjak,maslinovo ulje,list peršina,panceta,vrhnje za kuhanje,jaja,sir ribanac i začini.
Pripremite umak dok se tjestenina kuha kako biste bili sigurni da će špageti biti vrući i spremni kada umak bude gotov; jako je važno da tjestenina bude vruća pri dodavanju smjese od jaja, kako bi toplina tjestenine skuhala sirova jaja u umaku.
Zakuhajte veliki lonac slane vode, dodajte tjesteninu i kuhajte 8 do 10 minuta ili dok ne omekša, a opet čvrsta (kako kažu na talijanskom “al dente”.) Dobro ocijedite tjesteninu, ostavite 1/2 šalice škrobna voda za kuhanje koju možete koristiti u umaku ako želite.
U međuvremenu zagrijte maslinovo ulje u dubokoj tavi na srednjoj vatri. Dodajte pancetu i pirjajte oko 3 minute, dok slanina ne postane hrskava, a masnoća ne istopi. U masnoću stavite češnjak i pirjajte manje od 1 minute da omekša.
Vruće, ocijeđene špagete dodajte u tavu i stavite 2 minute da se pramenovi premažu masnoćom od slanine. U zdjeli za miješanje umutite jaja i parmezan, dobro promiješajte kako biste spriječili stvaranje grudica. Maknite posudu s vatre i ulijte smjesu jaja/sira u tjesteninu, brzo miješajte dok se jaja ne zgusnu, ali nemojte mutiti (to se radi s vatre da se to ne dogodi.) Umak malo razrijedite rezervirane vode za tjesteninu, dok ne postigne željenu konzistenciju. Začinite carbonaru s nekoliko krugova svježe mljevenog crnog papra i okusite sol. Špagete carbonaru ubacite u tople zdjele za posluživanje i ukrasite nasjeckanim peršinom. Dodajte još sira oko stola.
Dobar tek !
Foto /obitelj.hr