Ljekovite biljke imaju veliku ulogu u sprečavanju i liječenju raznih bolesti:
Od njih pripremamo razne čajeve, sirupe, sokove, ekstrakte, tinkture, prah, obloge i ovoje, masti te oparke za kupelj.
Radi poboljšavanja okusa, u čajeve je najzdravije dodavati limunov sok i med.
Najdjelotvorniji su pijemo li ih tokom cijelog dana u gutljajima, a za pripremu čajeva vrijedi jedan način: uzima se jedna do dvije žlice osušene biljke, ako je svježa tada malo više, na jednu litru vode.
Čajevi i pripravci od ljekovitog bilja imaju veliku prednost pred kemijskim sredstvima, tabletama i ostalim lijekovima – u sebi ne sadrže nikakve štetne tvari čime bi ugrožavale zdravlje. Oni pročiščavaju krv, sprečavaju, smiruju ili ublažavaju upalne procese, smiruju, reguliraju krvotok i krvni tlak, održavaju normalnu tjelesnu temperaturu. Odstranjuju iz organizma štetne tvari koje su u njega ušle kemijski obrađenom hranom.
Zahvaljujući udjelu vitamina i minerala koje ljekovite biljke sadrže, one ujedno i okrepljuju naš organizam.
Čajevi se pripremaju na nekoliko načina:
- Ljekovitu biljku prelijemo kipućom vodom, ostavimo da odstoji 10-15 minuta, procijedimo i pijemo.
- Ljekovitu biljku stavimo u vruću (ne kipuću) vodu, te kad ona zakipi, odložimo, ostavimo 3 do 5 minuta zatim procjedimo i pijemo. Drvenaste dijelove biljke (kora, korijen, zrnje) kuhamo duže vrijeme, 10 do 15 minuta.
- Ljekovitu biljku možemo namočiti u hladnu vodu i ostavimo da odstoji preko noći. Ujutro je zagrijemo do vrenja, odmah procijedimo i pijemo. Takav način pripreme je najbolji!
- Ljekovitu biljku namočimo u hladnu vodu, ostavimo da stoji preko noći, a ujutro je samo procjedimo i pijemo.
Umjesto u kavi, pokušajte uživati u čajevima, finijeg i ugodnijeg su okusa, zdraviji su, a na taj način pomažete svoj organizam.
Piše A.V.
Foto/obitelj.hr