Znate li....
Početna / Događanja / Bivši zatvorenik Guantanama Mohamedou Ould Slahi novi je gost Filozofskog teatra

Bivši zatvorenik Guantanama Mohamedou Ould Slahi novi je gost Filozofskog teatra

„Vizija pakla, strašnija od Orwella, strašnija od Kafke“, tako je najpoznatiji pisac špijunskih trilera u povijesti John le Carré opisao Dnevnik iz Guantanama, potresno svjedočanstvo MohamedouaOuldSlahija koji će biti gost novog Filozofskog teatra u nedjelju 8. svibnja u 20 sati.

Zloglasni zatvor Guantanamo na Kubi otvoren je prije točno 20 godina, nedugo nakon 11. rujna, i danas je i dalje otvoren premda je dokazano da se radi o očitom kršenju ljudskih prava i načela pravne države. Tadašnji predsjednik Barack Obama u nekoliko je navrata obećao da će zatvoriti Guantanamo, a priznao je i da „smo mučili neke ljude“.
U međuvremenu su mnogi progovorili, a prvi među njima koji je digao najviše prašine i po prvi puta pružio uvid u užas „tehnika ispitivanja“ Bushove administracije, bio je MohamedouOuldSlahi.

On je u Guantanamu proveo čak 15 godina bez optužbe, mučen na sve moguće načine, od lišavanja spavanja za vrijeme prvih 70 dana ispitivanja do zgloglasnog waterboardinga.

MohamedouOuldSlahi rođen je u Mauretaniji 1970. i kada je sa 18 godina dobio stipendiju Društva Carl Duisberg da studira u Njemačkoj, napustio je svoju zemlju kao jedan od prvih iz mauretanijskog grada Rossou da studira u inozemstvu. Ranih 90-ih prekinuo je studij i sedam tjedana boravio u Afganistanu gdje se Al Kaida tada, uz podršku Sjedinjenih Država, borila protiv prosovjetske vlade. Razočarao se brzo i vratio u Njemačku i završio studij. Ostao je u kontaktu s nekim od bivših suboraca koji su kasnije povezani s Osamom Bin Ladenom. Radio je kao inženjer u Njemačkoj i Kanadi, te se vratio u Mauretaniju 2000. godine gdje će biti prvi puta uhićen a onda kasnije prebačen i mučen u zatvorima u Jordanu i Afganistanu, pa u Guantanamo. Slahi nikada nije optužen za krivično djelo, kao ni njegovi mučitelji.

Na hrvatskom jeziku, u izdanju Profila, 2016, izašao je Dnevnik iz Guantanama koji je Mohamedou pisao u samici u Guantanamu. Njegovi odvjetnici pravnim su se sredstvima borili skoro sedam godina kako bi dobili dozvolu za objavljanje knjige, a kada se to konačno dogodilo 2015., on je već bio u zatvoru više od deset godina. Knjiga je odmah postala bestseler na uglednoj listi New York Timesa, ali on to nije znao i još je 5 godina proveo u zatvoru. Ulomke iz njegova dnevnika, kao podršku nedužnom čovjeku, čitali su Nick Cave, Brian Eno, Colin Firth, Benedict Cumberbatch i mnogi drugi…

Prošle godine i u našim kinima igrao je hvaljen film Mauritanac u kojem njegov lik tumači francuski glumac alžirskog porijekla TaharaRahima, a hrabru odvjetnicu Nancy Hollander koja ga je na kraju uspjela osloboditi tumači dvostruka oskarovkaJodie Foster koja je dobila Zlatni globus za odličnu izvedbu.

Odnedavno je Mohamedou Ould Slahi je aktivan i u kazalištu, kao pisac u rezidenciji Noord
Nederlands toneeel / Club Guy & Roni u Groningenu u Nizozemskoj gdje je bio koscenarist
plesne predstave pod nazivom Sloboda.
S intrigantnim gostom Filozofskog teatra koji prvi puta dolazi u Hrvatsku razgovarat će
filozof i urednik Filozofskog teatra Srećko Horvat.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top