Znate li....
Početna / Događanja / Berlinsko kazališteSchaubühne predstavom VernonSuboteks 1 gostuje u zagrebačkom HNK

Berlinsko kazališteSchaubühne predstavom VernonSuboteks 1 gostuje u zagrebačkom HNK

Predstava VernonSuboteks 1 u režiji Thomasa Ostermeiera po predlošku VirginieDespentes nastala u koprodukciji berlinskoga kazališta Schaubühnei Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu gostovat će u HNK u Zagrebu u subotu 30. travnja s početkom u 19 sati.

Thomas Ostermeier i berlinski Schaubühnepovezani s hrvatskim kazalištem još od 2003. godine kada sam s Ivicom Buljanom pokrenula Festival svjetskog kazališta.
Prva predstava prvog izdanja Festivala bila je upravo Ibsenova “Nora” u Ostermeirovoj režiji i produkciji Schaubühne. U tih posljednjih dvadeset godina u Zagrebačkom kazalištu mladih i Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu prikazane su brojne Ostermeirove predstave te je on i teatar koji vodi postao ne samo zaštitnim znakom Festivala svjetskog kazališta, već uobičajeni gost zagrebačke kazališne scene. Njegove su predstave na određeni način ucrtavale i smjerove hrvatskog teatra i bile poput zrcala za naše kazališne umjetnike. Iznimno sam ponosna da smo uspjeli dovesti u Zagreb najnoviju Ostermeirovu predstavu koja još nije prikazivana nigdje izvan Njemačke, te je Zagreb i Hrvatsko narodno kazalište tako odabrano kao prva destinacija svjetske turneje predstave VernonSuboteks 1.
U realizaciji ove predstave zagrebački HNK sudjelovao je kao koproducent te se tako još jedan put naše središnje nacionalno kazalište potvrdilo kao važan partner u europskim kazališnim projektima
– rekla je intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč.

Ravnatelj Drame Ivica Buljan istaknuo je kako je VirginieDespentes provokativna francuska umjetnica, spisateljica, filmska redateljica, punk-muzičarka, a njena trilogija VernonSuboteks o prodavaču ploča čija je trgovina propala, a on završio među klošarima, jedan je od najboljih romana XXI. stoljeća. Suvremena pop mitologija, svijet više srednje klase u kojem se susreću umjetnici, bogataši, propalice, porno-zvijezde, idealan je predložak za genijalnu predstavu Thomasa Ostermeiera.

Režiju Thomasa Ostermeiera zagrebačka je publika u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu imala priliku gledati 2019. godine izvedbom Neprijatelj naroda drame Henrika Ibsena iz 1882., zatim 2016. godine s predstavom Brak Marije Braun te izvedbom predstave Rikard III. 2018. godine, sve u produkciji berlinskog kazališta Schaubühne.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top