Znate li....
Početna / Ljubimci / Bebe i kućni ljubimci

Bebe i kućni ljubimci

Izgradite zdrav odnos između vašeg djeteta i kućnog ljubimca

Pomoću ovih taktika, kućni ljubimac će biti najbolji prijatelj vašeg djeteta.

Uvod

Kako bi se vaše dijete i kućni ljubimac dobro slagali, potrebno je na tome i raditi, ali vjerujte da je vrijedno truda. Kućni ljubimci pružaju mnogo pozitivnih stvari za djecu i odrasle, emocionalno djeluju na nas i naše zdravlje i pokazuju još mnogo dobrih strana. Stoga nije ni čudo što toliko puno ljudi s djecom ima kućne ljubimce.

Možda već imate kućnog ljubimca ili tek razmišljate o tome da ga nabavite. S vremenom će vaša djeca i ljubimac naučiti poštivati jedni druge i velika je šansa da će odrastati zajedno kao najbolji prijatelji. Ali ovaj sretan scenarij neće postati stvarnost bez vaše pomoći. Zato slijedite naše savjete i počnite postavljati temelj za prekrasan odnos između vaše djece i kućnog ljubimca.

 

Upoznajte ih na pravilan način

Mnogi stručnjaci preporučuju da prije nego što donesete dijete kući, donesite dekicu, odjeću ili čak prljave pelene vašeg mališana koje ljubimac može pronjuškati. Osjetilo njuha kod kućnog ljubimca je veoma bitno, tako da ovo može pomoći za bolje upoznavanje. Kaka beba dođe kući, neka mama prvo uđe sama i pozdravi kućnog ljubimca jer će biti vrlo uzbuđen da je vidi. Ili zamolite prijatelja da pričuva vašeg ljubimca kako biste se u miru smjestili s djetetom.

Pravila za predstavljanje mačaka djeci su vrlo jednostavna. S obzirom na to da su lukave i nepredvidive prirode, nemojte dopustiti da se suviše približi novorođenčetu. Najbolje bi bilo da promatra novog člana obitelji iz daljine.

beba2

Upoznavanje psa s vašim djetetom je malo kompliciranije. Kada ste spremni predstaviti ih, slijedite ove upute:

Imajte nekog tko će obuzdati psa na uzici dok sjedite u stolici, držeći dijete u krilu i štiteći njegovu glavicu rukom (to pokazuje da se zaštitnički ponašate prema novom članu u kući i sprječava vašeg psa da gricne bebu za uši).

Ne stavljajte bebu na pod i nemojte je nikada postaviti točno iznad njegove glave jer to potiče skakanje.
Razgovarajte sa svojim psom normalnim i smirenim glasom i milujte ga uvjerljivo.

Ako ne pokazuje nikakvo agresivno ponašanje, kao što je režanje, siktanje, gurajući svoje uši prema iza ili spuštajući svoj rep prema dolje, možete mu lagano dopustiti da vidi i njuška, ali ne i da liže vašeg malenog. Lizanje je nehigijensko i sljedeći znak može biti i ugriz pa budite oprezni. Pobrinite se da je pas čvrsto na uzici i pokušajte predvidjeti kad ga treba povući. Ako primijetite da vaš pas pokazuje bilo kakvu negativnu energiju, recite “ne” i naredite mu da se povuče ili ga sami odvedite u drugu sobu. Ako se on povuče na svoju ruku, nagradite ga.

Čak i ako sve ide i bolje nego što ste mislili, najbolje je držati psa na uzici svaki put kada je blizu djeteta, barem prva tri tjedna tijekom kojih možete promatrati njegovo ponašanje.

bebaaa
Na što trebate pripaziti?!

Mačke i psi su često ljubomorni na novog člana obitelji i mogli bi postati agresivni prema novorođenčetu. Važno je da ih stalno nagledate ako pokažu jedan od sljedećih znakova agresije:

Grizenje, štipanje, grebanje, režanje
Dlaka u zraku, uši prema iza ili rep prema dolje

Odbijajući biti u svojoj košarici, obilježavanjem svog teritorija urinom.
Izazivanje nezgoda. Šunjanje kada je beba u blizini.
Povučeno ponašanje ili odbijanje hrane. Uvijek kaznite nepoželjno ponašanje vašeg ljubimca s oštrim “ne” i nagradite pozitivne reakcije (ako se povuče u trenutku kad mu to kažete).

Kod vrlo mladih i vrlo starih kućnih ljubimaca treba biti još oprezniji. Primjerice, štenci će se još uvijek učiti poslušnosti i imat će mnogo energije, dok su stariji ljubimci navikli na trčanje oko kuće i na to da nemaju konkurenciju za njihove njegovatelje.

 

Stvaranje prijateljstva

Nakon tri tjedna, ako je sve prošlo dobro:

Uključite vašeg ljubimca u svoju dnevnu rutinu. Dopustite da vas prati uokolo dok hranite bebu, mijenjate pelene i na neki drugi način brinete o njoj. Nastavite koristiti uzicu ako je potrebno. Dajte svojem ljubimcu dovoljno ljubavi i pažnje kada je beba u blizini. Dajte mu omiljenu poslasticu dok hranite bebu i izvedite ga u šetnju s vama i vašom bebom.

Nadzirite svaki kontakt između vašeg djeteta i kućnog ljubimca. Nemojte ih držati u istoj sobi osim kada ste dovoljno blizu da ih nadzirete ako se ukaže problem. Kada vaša beba počne puzati i hodati, održavajte svoju budnost. Vaše dijete će imati puno toga za naučiti kako se ponašati prema životinjama i čak i oni najnježniji ljubimci su u stanju ogrepsti ili ugristi ako ih se povrijedi.

Vaše dijete će posrtati i padati bez najave, što bi moglo uplašiti vašeg ljubimca i on bi mogao imati obrambeni stav. Držite psa dalje od djeteta ako ono koristi hodalicu, koja pomaže djetetu da stoji ravno, točno u razini očiju psa, što može biti izazov za vašeg kućnog ljubimca. Prve dvije godine nemojte dopustiti da se vaše dijete i kućni ljubimac međusobno druže bez nadzora.

Kao što trenirate psa da poštuje vaše dijete, tako ćete isto htjeti naučiti dijete da poštuje svog ljubimca.

Pokažite svome malenom kako da nježno dodiruje psa. Neka ga izbjegava dirati po očima i ušima i neka ne stavlja svoju ruku na usta vašeg ljubimca. Važno je da izbjegava vući ljubimca i povlačiti njegovu dlaku.
Naučite svoje dijete pojmu teritorija. Objasnite mu da sve do šest centimetara od pseće njuške pripada psu.

S vremenom, dopustite mališanu da vam pomogne brinuti se za ljubimca, stavljajući hranu i vodu u zdjelu i nudeći mu poslastice.

Malo ćete morati pričekati za ovu fazu dok dijete i ljubimac ne pokažu interes jedno za drugog. Ako sada imate viziju kako vaše dijete sjedi na podu sretno se igrajući s ljubimcem, možda ćete morati biti malo strpljivi. Proces učenja može potrajati, ali vjerujte da je to jedini način za izgradnju čvrstog prijateljstva.

 

 

 

O nama Viktoria Safranic

5 komentara

 1. Stariji sin obožava našeg mačka, ljubav pregolema! S malih nas tek čeka upoznavanje…

 2. Odrastanje uz životinje ih čini boljim osobama definitivno!

 3. Imamo 2 mace :)))) Naš sinčić ih obožava i one njega 🙂 I naravno jako je dobro za dijete za odrasta uz životinju,i psihički i fizički 😉

 4. maca i beebea …
  presretno oboje..
  jesam i idem

 5. sjetim se svojih cura kad su imale macu..
  kakve su to sretne bebe bile…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top