Srijeda , 21 veljača 2024
Savjet:
Amsterdam: Grad grijeha, slobode i umjetnosti

Amsterdam: Grad grijeha, slobode i umjetnosti

Kanali, tulipani,vjetrenjače, Ulica crvenih svjetiljki, marihuana, Van Gogh, Rembrant bicikli su prve asocijacije koje vas odmah podsjete na Amsterdam. Grad grijeha, poroka, tolerancije, slobode, umjetnosti, samo su neki od epiteta koje nosi sa sobom.

Svojim tolerantnim stavovima i slobodama pojedinca, daleko je ispred ostalih gradova koje sam posjetila. U ovoj putopisnoj razglednici prošetati ćemo Amsterdamom, Zaandamom, Zaanse Schanse, Edamom i Volendamom.

Amsterdam je bogat zanimljivim znamenitostima, spomenicima povijesti i kulture, isprepleten sa 160 kanala. Od zanimljive arhitekture i zabave do veličanstvenih muzeja. Iznimna i zanimljiva arhitektura koju krase visoke uske šarene kuće građene uz kanale. Iako je grad velik, sve se čini nekako maleno i pitomo, a ljudi su opušteni i pozitivni.

Naš obilazak započeli smo na Dam Squereu. Njegovo ime, kao i ime grada dolazi od riječi “brana”, glavni Amsterdamski trg smjestio se u srcu staroga grada i glavno je mjesto okupljanja za sve vrste događaja. Nakon Dam Squera odlazimo do Trga Museumplein kojim dominira Rijksmuseum – najposjećeniji muzej u Europi nakon Louvrea. Nizozemski nacionalni muzej čuva oko milijun umjetnina, od kojih je samo osam tisuća dostupno javnosti.

Tu su još i Muzej suvremene umjetnosti, Muzej dijamanata i Van Gogh Muzej za koji obavezno treba kupite ulaznicu online – prije putovanja.

Kuća Anne Frank

Stisnuta s ostalima kućama, tu je i ona najpoznatija – Kuća Anne Frank. Anne Frank je najpoznatija Nizozemka na svijetu, ali zapravo je rođena u Njemačkoj. Dnevnik Anne Frank jedna je od najpoznatijih i najprodavanijih knjiga svih vremena – topla priča o odrastanju, ljubavi, željama, snovima, strahovima i nadanju.

Amsterdamski kanali

Još jedan način prijevoza koji pokušajte doživjeti u Amsterdamu je vožnja kanalima. Naime, Amsterdam je isprepleten njima tako gusto da je je vožnja kanalima postala najlakši i najbrži oblik transporta pored bickla. Krstarenje brodom kroz kanale Amsterdama jedna je od najčešćih aktivnosti na otvorenom. Krstarenje obuhvaća plovidbu mnoštvom kanala te pruža predivan pogled na sam grad i prekrasnu arhitekturu.

Četvrt crvenih svijetiljki

Tu je još jedna posebnost grada – Red Light District. Prostitucija je legalno zanimanje, koje bi mogli nazvati i tradicijom, od koje su Nizozemci napravili pravu turističku atrakciju. Ovaj dio grada karakterizira duga šetnica s izlozima gdje prostitutke iz cijelog svijeta pokušavaju namamiti “kupce”.

Mala Holandska tura

Mala Holandska tura vodi u obilazak gradova i sela na sjeveru Nizozemske. Na jednodnevnom izletu posjetili smo Zaanse Schans , Edam i Volendam, zanimljiva odredišta koja čuvaju Nizozemsku tradiciju.

Zaanse Schans

Tradicionalno Nizozemsko selo – muzej na otvorenom sa najljepšim primjercima vjetrenjača u Nizozemskoj, mnoštvo kućica i cvijeće, izgledaju bajkovito. Vjetrenjače – simbol Nizozemske. Tijekom 17. stoljeća na području oko Zaanse Schans-a izgrađeno je više od 600 vjetrenjača, što je stvorilo prvu industrijsku zonu. Vjetrenjače su se, između ostalog, koristile za mljevenje začina, proizvodnju boje, piljenje drva i proizvodnju ulja.

Edam

Druga stanica male Holandske ture je Edam – grad poznat po izradi sira (Edamer). Staro gradsko središte, unutar granica starih gradskih zidina, danas je pod zaštitom vlade, od poznatih znamenitosti tu su crkva sv. Nikole, gradska vijećnica, muzej i tržnica. Izgubili smo se uživajući u zanimljivoj arhitekturi lutajući malenim ulicama koje presjecaju gradić…

Volendam

Maleno ribarsko selo – romantična ribarska luka s mnoštvom ribljih restorana. Osnovan u četrnaestom stoljeću, a smješten 20 km sjeveroistočno od Amsterdama. Poznat je po domaćim nošnjama, ljubavi prema glazbi i naravno ribi. Prošetao sam uz vikendice sa terasama koje imaju pogled na šetnicu i more, a ostatak vremena proveli smou kafićima i malim restoranima, uživajući u sviježoj ribi.

Klompe

Na povratku smo potražili i suvenire – vjetrenjače, tulipane i klompe! Iako su nekada predstavljale simbol siromaštva i neimaštine, danas se samo u Nizozemskoj proda više od 3,5 milijuna pari klompi godišnje.

Samo 15-ak minuta od Amsterdama uputite se vlakom u Zaandam, šarmantni lego grad. Nakon izlaska iz vlaka prvo što ćete ugledati je zelena fasada željezničke stanice koja oduzima dah, a izgleda kao da je izgrađena od lego kockica. Ovaj gradić odiše bogatom poviješću i kulturom, a prikazuje savršeno očuvanu industrijsku prošlosti Nizozemske.

Amsterdam je bez sumnje jedan od najljepših gradova na svijetu. U svakom pogledu je drugačiji i nudi za svakog po nešto. Od onih bez predrasuda i visokomoralnih načela koji su u potrazi za dobrim provodom, zatim ljubitelja umjetnosti i kulture, sve do onih koji žele pronaći svoj mir u romantičnim pejzažima grada. Jedno je sigurno, Amsterdam vas neće ostaviti ravnodušnim. Do nekog sljedećeg teksta, nastavite putovati…

Smiljana Roguljić

https://instagram.com/s_m_i_k_i

GALERIJA

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top