Znate li....
Početna / Alternative za kravlje mlijeko?

Alternative za kravlje mlijeko?

Sve više roditelja odbacuju kravlje mlijeko i traže alternativu koristeći mlijeko riže, soje ili badema. Ali kako ona pariraju kravljem mlijeku? Kakve su im nutritivne vrijednosti? Donosimo vam detalje:

 

Sojino mlijeko

 

soja

Kao zamjena za kravlje, sojino se mlijeko smatra najpogodnijim što se nutritivnih vrijednosti tiče. Samo po sebi sadrži mnogo proteina, kalcija i D vitamina. Neke vrste imaju i željeza, koje ne možete naći u kravljem mlijeku. Za razliku od kravljeg, sojinom mlijeku mogu nedostajati određeni nutritijenti važni po zdravlje, kao vitamin C i DHA.  Manja djeca trebaju mliječnu masnoću za razvoj mozga, a sojino mlijeko sadrži upola manje masnoće od kravljeg.

Mlijeko badema

badem

Kao i sojino, bademovo mlijeko ima nutritijente kao i kravlje, poput vitamina D i kalcija. Bademi sami po sebi imaju i vitamin E koje mlijeko inače ne sadrži, ali  mlijeko ima znatno manje proteina i masnoća, potrebnih za kvalitetan rast i razvoj. I kao kravlje mlijeko, ne sadrži vitamin C i DHA.

Rižino mlijeko

riža

Rižino mlijeko također je slično kravljem što se vitamina tiče, sadži kalcij i vitamin D. No, obzirom da je dobiveno iz škroba, ima visoku razinu ugljikohidrata a malu proteina i masti. Također ne sadrži vitamin C i DHA.

Zaključak

Mlijeka poput sojinog, rižinog i bademovog mogu imati nutritivne sastojke kao i kravlje mlijeko poput kalcija i vitamina D. No, niti jedno mlijeko nema sve nutrijente kao kravlje, a ono pak nema željezo, vitamin C i DHA.  Bebe je najbolje dojiti što je dulje moguće, a kad dođe vrijeme za prebacivanje na mlijeko, koristiti kravlje u kombinaciji sa jednim od ovih gore navedenih.

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top