Sastojci za ajvar:
5 kg crvenih paprika
2 kg patliđana
1 l octa vinskog
1 l ulja
sol
biber
bijeli luk koliko želite
Priprema ajvara
Paprike očistiti od sjemena i isčetvrtati tako isto patliđane oguliti i isčetvrtati. Pripremiti 3 l vode da prokuha i sipati ocat u prokuhanu vodu zatim ubaciti paprike da malo prokuhaju samo da omekšaju tako isto uraditi i sa patliđanima ubacit ih u istu vodu sa octom, paprike i patliđane mljeti na mašinu za meso kada kada bude gotovo u posudu sipati ulje pa dodati paprike i patliđane i bijeli luk.
Sve to kuhati bez prestanka miješanja i dodavati ulje po malo uglavnom se treba potrositi citava litra ulja, sol i biber dodati po želji, zavisi od zrelosti paprike. Priprema traje od 1 do 2 sata ali se mora miješati non stop da ne bi zagorilo. Spremati vruće odmah u tegle.
O da domaći ajvar,predobro,onaj kupovni mu nije ni do koljena