Savjet:
5 važnih hranjivih tvari za vaše dijete

5 važnih hranjivih tvari za vaše dijete

Mala djeca rastu…i rastu…i rastu. A jednako tako brzo se razvija i njihov mozak. Kako bi se sve odvijalo kako treba s razvojem i rastom djeteta, postoje i neke prehrambene potrebe koje bi se trebale uzeti u obzir. Naveli smo neke ključne hranjive tvari koje bi svako dijete trebalo dobivati, a ovdje možete saznati i gdje ih pronaći.

 

DHA

DHA (dokozaheksaenska kiselina) je vrlo važna omega 3 masna kiselina koja doprinosi razvoju mozga. To je osobito važno kod prve tri godine života, kada se mozak ubrzano razvija.

Gdje pronaći ove masne kiseline? U ribama poput skuša i lososa, te obogaćenim namirnicama kao što su jaja.

Jeste li znali?
Mnogi stručnjaci preporučuju 70 do 100 mg DHA dnevno za malu djecu, ali prosječna djetetova prehrana dobiva samo 25 % od tog iznosa.

DHA

 

Kalcij

Kalcij je važan jer je neophodan za izgradnju jakih zubiju i kosti.

Gdje ga možete pronaći? U mliječnim proizvodima kao što su mlijeko, sir i jogurt, a isto tako i u sardinama, brokuli, špinatu i žitaricama obogaćenim kalcijem.

Jeste li znali?
Vitamin D zajedno s kalcijem pomaže jačanju zubiju i kosti. Zato je dosta bitno da vaše dijete dobiva vitamin D kojeg možete pronaći u mliječnim proizvodima, ribljem ulju i žumanjku.

kalcij

 

Željezo

Željezo je bitno za isporuku kisika u tijelo. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, a u tom slučaju će vaše dijete biti razdražljivo i umorno.

Gdje možete pronaći željezo? U crvenom mesu, grahu i grašku te hrani koja je obogaćena željezom kao što su žitarice i kruh.

željezo

 

Vitamin C

Vitamin C je vrlo važan jer pomaže kod izgradnje zdravog tkiva, mišića i kože, a također jer povećava otpornost organizma na razne bakterije.

Gdje ga možete pronaći? Nalazi se u agrumima (naranče, mandarine, limun), jagodama, paprici, brokuli, kupusu i rajčici.

Jeste li znali?
Vitamin C može pomoći tijelu apsorbirati željezo, tako da može biti od velike pomoći ako uz njega u obrok uključite i željezo. Na primjer, uz jutarnje žitarice obogaćene željezom, možete dodati i pokoju jagodu. Ukusno i zdravo za vaše dijete 🙂

vitamin

 

Prebiotici

Prebiotici su vrsta ugljikohidrata koji ostaju u probavnom traktu i stimuliraju rast korisnih bakterija. Nalaze se u namirnicama koje omogućuju mekšu stolicu regulacijom i apsorpcijom vode u probavnom sustavu. Korisni su za cjelokupnu probavu.

Gdje ih možete pronaći? U namirnicama kao što su cjelovite žitarice, pšenični kruh i tjestenini. No isto tako nalaze se u bananama, jabukama i slatkom krumpiru.

prebiotik

 

 

O nama Obitelj.hr

2 komentara

  1. Ja se držim one da se sve može jesti, samo treba paziti na količinu. Naravno, neke namirnice izbjegavam u širokom luku kao što su grickalice i mesne prerađevine ali barem nekoliko puta godišnje svi mi dođemo u napast pa i to konzumiramo. Važno je da se takve namirnice što rijeđe konzumiraju. Za svoju obitelj pokušavam spravljati raznolike obroke, posebno guštamo u obrocima koji su napravljeni namirnicama iz vrta. Najmlađe sam od malih nogu počela navikavati na povrće u prehrani i sada im je obrok bez povrća gotovo nezamisliv.

  2. S obzirom da nesmijem jesti mliječne proizvode i jaja, DHA i kalcij nadoknađujem kroz povečan unos ribe. Sardina, skuša, srdelica il škarpina nebitno mi je..bitno da je riba..uživam u ribama i mogla bi ih jesti svaki dan. A što se tiče probiotika u prehrani, imam svoje pravilo- dan bez banane za doručak nije dobar ni potpun.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top