Mala djeca rastu…i rastu…i rastu. A jednako tako brzo se razvija i njihov mozak. Kako bi se sve odvijalo kako treba s razvojem i rastom djeteta, postoje i neke prehrambene potrebe koje bi se trebale uzeti u obzir. Naveli smo neke ključne hranjive tvari koje bi svako dijete trebalo dobivati, a ovdje možete saznati i gdje ih pronaći.
DHA
DHA (dokozaheksaenska kiselina) je vrlo važna omega 3 masna kiselina koja doprinosi razvoju mozga. To je osobito važno kod prve tri godine života, kada se mozak ubrzano razvija.
Gdje pronaći ove masne kiseline? U ribama poput skuša i lososa, te obogaćenim namirnicama kao što su jaja.
Jeste li znali?
Mnogi stručnjaci preporučuju 70 do 100 mg DHA dnevno za malu djecu, ali prosječna djetetova prehrana dobiva samo 25 % od tog iznosa.
Kalcij
Kalcij je važan jer je neophodan za izgradnju jakih zubiju i kosti.
Gdje ga možete pronaći? U mliječnim proizvodima kao što su mlijeko, sir i jogurt, a isto tako i u sardinama, brokuli, špinatu i žitaricama obogaćenim kalcijem.
Jeste li znali?
Vitamin D zajedno s kalcijem pomaže jačanju zubiju i kosti. Zato je dosta bitno da vaše dijete dobiva vitamin D kojeg možete pronaći u mliječnim proizvodima, ribljem ulju i žumanjku.
Željezo
Željezo je bitno za isporuku kisika u tijelo. Nedostatak željeza može dovesti do anemije, a u tom slučaju će vaše dijete biti razdražljivo i umorno.
Gdje možete pronaći željezo? U crvenom mesu, grahu i grašku te hrani koja je obogaćena željezom kao što su žitarice i kruh.
Vitamin C
Vitamin C je vrlo važan jer pomaže kod izgradnje zdravog tkiva, mišića i kože, a također jer povećava otpornost organizma na razne bakterije.
Gdje ga možete pronaći? Nalazi se u agrumima (naranče, mandarine, limun), jagodama, paprici, brokuli, kupusu i rajčici.
Jeste li znali?
Vitamin C može pomoći tijelu apsorbirati željezo, tako da može biti od velike pomoći ako uz njega u obrok uključite i željezo. Na primjer, uz jutarnje žitarice obogaćene željezom, možete dodati i pokoju jagodu. Ukusno i zdravo za vaše dijete 🙂
Prebiotici
Prebiotici su vrsta ugljikohidrata koji ostaju u probavnom traktu i stimuliraju rast korisnih bakterija. Nalaze se u namirnicama koje omogućuju mekšu stolicu regulacijom i apsorpcijom vode u probavnom sustavu. Korisni su za cjelokupnu probavu.
Gdje ih možete pronaći? U namirnicama kao što su cjelovite žitarice, pšenični kruh i tjestenini. No isto tako nalaze se u bananama, jabukama i slatkom krumpiru.
Ja se držim one da se sve može jesti, samo treba paziti na količinu. Naravno, neke namirnice izbjegavam u širokom luku kao što su grickalice i mesne prerađevine ali barem nekoliko puta godišnje svi mi dođemo u napast pa i to konzumiramo. Važno je da se takve namirnice što rijeđe konzumiraju. Za svoju obitelj pokušavam spravljati raznolike obroke, posebno guštamo u obrocima koji su napravljeni namirnicama iz vrta. Najmlađe sam od malih nogu počela navikavati na povrće u prehrani i sada im je obrok bez povrća gotovo nezamisliv.
S obzirom da nesmijem jesti mliječne proizvode i jaja, DHA i kalcij nadoknađujem kroz povečan unos ribe. Sardina, skuša, srdelica il škarpina nebitno mi je..bitno da je riba..uživam u ribama i mogla bi ih jesti svaki dan. A što se tiče probiotika u prehrani, imam svoje pravilo- dan bez banane za doručak nije dobar ni potpun.