Savjet:

Zdravlje

Zašto ne bacati vodu od kuhane tjestenine ?

Kuhanje tjestenine jedna je od najjednostavnijih stvari koju možeš skuhati. Ne treba ti nikakva visoka kuharska škola, vjerojatno to zna i dijete. Ali i najjednostavnija jela imaju trikove,a spremanje vode od tjestenine jedan od njih. Međutim, to je često jedan od ‘najzaboravnijih’ koraka. Voda u kojoj se kuhala tjestenina puna je škroba i, bez obzira na to što izgleda neprivlačno ... Read More »

Suhe šljive

Suhe šljive su neizostavan sastojak domaćih zimskih kompota. U narodnoj se medicini koriste protiv loše cirkulacije, raka, zatvora i dr. One sadrže više fenolnih komponenata u usporedbi s mnogim drugim vrstama suhog voća. Zanimljivo je spomenuti kako se sadržaj nekih antioksidanasa povećava sušenjem. Ako ove godine imate šljiva i ne znate kuda biste s njima, osušite ih. Vrlo je jednostavno, ... Read More »

Na Highlander Velebit pristižu sudionici iz više od 20 zemalja svijeta

HIGHLANDER VELEBIT KAO TURISTIČKI BENEFIT LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE: PROMOVIRA PRIRODNE LJEPOTE HRVATSKE U SVIJETU I POPULARIZIRA PLANINARENJE Prirodne ljepote nekog kraja neupitno su najbolji mamac za turiste, ali i najbolja reklama pojedine zemlje u svijetu. Ljudski faktori poput gostoprimstva, gastronomske ponude ili neke druge vrste dodatnog sadržaja svakako doprinose turističkoj atraktivnosti, no svjež zrak, čisto more, zapanjujući pogled ili pak obronci ... Read More »

Opasnosti od povećanog kolesterola

Kolesterol je važan podtip masti i potreban nam je za funkcioniranje organa i metabolizma. Međutim, previše kolesterola može biti itekako opasno, a većina ljudi ne brine se o visini kolesterola u krvi sve dok ne dođe u stariju dob, ako i tada. No, činjenica je da bi i mlade osobe trebale paziti na kolesterol jer i u dobi od 20 ... Read More »

Bokvica kao lijek

Bokvica raste svuda oko nas, a o njoj se malo zna, na primjer, da postoje dvije vrste: muška i ženska. Muška uskolisna (Plantago minor) je trajna biljka s prizemnim, uskim, golim listovima. Zovu je i mala bokvica, trputac.Na vrhu biljke nalazi se cvjetna klas zeleno-smeđe boje. Ljekoviti dio je korijen, listovi prije cvjetanja, a sjeme poslije sazrijevanja. Iako se smatra ... Read More »

Što se događa s našom kosom tijekom ljeta? Evo kako možete preporoditi svoju kosu

Ljeti je naša kosa u puno većoj opasnosti od značajnijeg isušivanja, oštećenja pa čak i pucanja!Kombinacija sunca, mora, soli, vjetra i klora, kojima je kosa intenzivno izložena preko ljeta, utječu nablijeđenje boje kose te “izvlače” vlagu iz nje ostavljajući ju suhom i beživotnom. Dakle, kosa tijekom ljeta može izgubiti sjaj i elastičnost te može izgledati umorno. Stoga smokontaktirali Anu Nunić, ... Read More »

Zašto jesti masline ?

John Summer je američki nutricionist, herbolog i homeopatski liječnik koji savjetuje sportaše, menadžere i mnoge roditelje o prednostima komplementarne terapije za zdravlje i prevenciju. O maslinama ističe ovih 10 činjenica: 1. Kardiovaskularne koristi Kad slobodni radikali oksidiraju kolesterol, krvne žile se oštećuju, a masnoća nakuplja u arterijama, što s vremenom može dovesti do srčanog udara. Antioksidativne hranjive tvari u crnim ... Read More »

Selen – važan mikroelement koji štiti naš krvožilni sustav, utječe na plodnost i
jača imunitet

Selen je za ljudski organizam esencijalni mikroelement koji sudjeluje uprevenciji kardiovaskularnih bolesti i jača imunitet, a u jetri potječe izbacivanjetoksina. Selen je iznimno snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala –nestabilnih molekula koje mogu oštetiti tjelesne stanice i tako potaknutinastanak brojnih teških bolesti. Vrlo je bitan i za proizvodnju glutation-peroksidaze, enzima koji štiti lipide u staničnim membranama.Istraživanja su pokazala da ... Read More »

Stolisnik

Kunica ( Achillea millefolium ) je biljka koja je, u narodu, literaturi, ali i u stotinama godina dugoj praksi korištenja u svrhe liječenja, poznata i kao hajdučica, hajdučka trava, stolisnik, ranjenik, kostrijet, ravan, roman, romonika… Kako ima bogatu “ličnu kartu”, tako ima i bogato iskustvo u liječenju raznih bolesti, u prvom redu ženskih. U starim zapisima i stoji: “Mnoge bi ... Read More »

Hrana za elastičnije vene

Problemi s venama, jedan je od najčešćih poremećaja ljudske populacije u modernom društvu. No, nemojte se pokrenuti tek kada zbog vena već budete imate probleme, učinite sve kako biste spriječili i ublažili razvoj venskih bolesti. Da bi vezivno tkivo venskih zidova ostalo elastično, prije svega, u organizam treba unositi vitamine B6 i B12, kojih ima najviše u integralnim proizvodima, gljivama ... Read More »

Scroll To Top