Savjet:
Višnje: Što sve možemo s njima?

Višnje: Što sve možemo s njima?

Višnja je voće nastalo križanjem slatke, domaće trešnje s divljim, kiselijim vrstama. Višnju s pravom nazivamo .plemenitim voćem, zbog unutarnjih svojstava ploda. Smatra se da divlje vrste trešanja potječu iz zapadnog djela Azije. Negdje pred 2500 godina one su se počele i uzgajati, i to u Turskoj i Grčkoj. Rimljani su poznavali i višnju i trešnju i zahvaljujući njima su se one proširile gotovo po cijeloj Europi.


U Hrvatskoj se višnja uzgaja u dva proizvodna područja: u sjevernom kontinentalnom dijelu i u sredozemnom dijelu, odnosno u Dalmaciji. U Dalmaciji se proizvodi višnja maraska, koja se odlikuje posebnom kakvoćom. Sve do 1971. godine u Dalmaciji se proizvodilo više od 12.000 tona, a danas je proizvodnja niža od 3.000 tona.  Wikipedia


Što sve možemo s višnjama?


 Višnjevac

www.uzagorju.com


Operemo višnje te u staklenu bocu slažemo red višanja, red šećera i tako do vrha. Boca se zatvori i ostavi na suncu 7 dana da odstoji, nakon čega se ulije rakija. Ostavi se da stoji još 20 dana i spremno je za degustaciju.


 Sirup od višnje


tart-cherry-juice-412

Višnje odvojimo od koštica, gnječimo te u posudu stavimo jednaku količinu vode kao i višanja. Nakon 24 sata stajanja, procijedimo višnje istu količinu šećera kao i višanja, te kuhamo. Kad zakuha, ulijemo 100 g limunske kiseline i kuhamo još 5 minuta. Može se dodati i kila limuna.


Pekmez


pekmez-marmelada-djem-od-visanja

Očistimo višnje i stavimo kuhati istu količinu višanja i šećera. Miješamo sat vremena te dodamo vanilin šećer. Pripremimo staklene posude koje prethodno zagrijemo, i ulijemo pekmez.

Hvala našoj čitateljici Snježani na receptićima, a ako i Vi želite objaviti svoje ideje, možete nam ih slati na info@obitelj.hr    ili napisati u komentar pa ćemo ih objaviti!

O nama Obitelj.hr

3 komentara

  1. imam stablo višnje i bila sam jako vrijedna pa sam si spremila u škrinju malo tako da s višnjama radim kolače, frape, pekmez a višnjevac nisam pravila ali mi je fin pa ću i to jednoga dana

  2. DIJANA ČAČIĆ KOMADINA

    Ajme obožavam ih u svim oblicima,luda sam za sokom,pekmezom,likerom…,definitivno najomiljenije voće oduvijek <3

  3. Moram priznati da obožavam višnje.Stvarno su svestrano voće.Često ih koristim…pravim likere ,sokove.džem a tek kolači i štrudle….hvala vam na ovom tekstu.Stvarno me oduševio….

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top