Savjet:
Stress-free biljke

Stress-free biljke

Ne želite da vaše biljke pretrpe stres? Najvažnije je dovoljno ih zalijevati! Kada se biljke dugo ne zalijevaju, one dožive stres – vrlo ozbiljna situacija do koje ne mora doći ukoliko ih zalijevate rano ujutro i kasno navečer, a preko dana samo malo poprskate. Biljke koje se previše ugriju preko dana, obično se navečer malo oporave. Neke biljke poput kupusa, luka i češnjaka lakše izdrže bez vode, no pažljivo treba zalijevati biljke poput graška, špinata i salate.

Biljke koje pretrpe stres zbog nedostatka vode ponekad imaju listove manje nego normalne. Rubovi listova postaju smeđi i nakon nekog vremena padnu. Stres uzrokuje smanjenje kvalitete proizvoda – npr. krastavci mogu biti mali i deformirani, rajčica može na nekim dijelovima biti trula, a salata i celer mogu biti vlaknasti. (Napomena: ako se tlo previše zalijeva, mogu se pojaviti neki od istih simptoma).

Kada je voda nužna?

Vlažno tlo je bitno kako bi sjeme proklijalo, a itekako i za plodni rast. Pokušajte postaviti svoje mlade biljke u vrt tijekom oblačnih dana ili navečer. A nakon što postavite sadnice, stalno ih zalijevajte.

Nakon što biljke malo proklijaju, koliko ćete puta zalijevati ovisi od usjeva do usjeva. Slatki kukuruz treba puno vode dok se još formira. Rajčica, krastavci i tikvice su jako žedni dok su još cvjetnice, tj kada se njihov plod počinje razvijati.

S druge strane, postoje slučajevi kada treba smanjiti zalijevanje. Većina mošusnih dinja imat će bolji okus i bit će kvalitetnije ako smanjite zalijevanje 7-10 dana prije berbe. Luk je kvalitetniji ako smanjite  zalijevanje kada je već dosegao maksimalnu veličinu i kada je pola listova otpalo. Kod bundeva i tikvica, važno je da su suhe prije berbe.

Jedna stvar koju trebate zapamtiti ako zalijevate u slijedovima ja da se određene biljke suše puno brže nego ostale. Duboko ukorijenjenje biljke poput šparoga i repe mogu lakše podnijeti taj stres. Rajčice i kupus umjereno podnose nedostatak vode. Ali nikako nemojte štedjeti kod osjetljivih biljaka poput celera, jagoda, salate, krastavaca i paprike.

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top