Savjet:
Spremno dočekajte psa!

Spremno dočekajte psa!

Već duže vrijeme razmišljate o kućnom ljubimcu, a cijela obitelj se složila s time da uzmete psa.Nekoliko dana prije nego što psić stigne u vaš dom, obavezno mu osigurajte:

– Mjesto za spavanje = kupite ležaljku ili madrac za pse na kojoj će se pas odmarati i spavati

– Dvije posudice = jednu za hranu i jednu za vodu

– Igračke za pse = igračke koje su primjerene dobi i vrsti psa

– Hranu za pse = hrana je jako bitna za pravilan rast i razvoj psa, stoga se u trgovini pseće hrane konzultirajte s prodavačem oko pravilnog odabira hrane

– Ogrlicu i povodac = ogrlica neka bude prilagodljiva, tako ju možete povećavati proporcionalno rastu vašeg psa, a povodac neka bude prikladan za veličinu i pasminu vašeg ljubimca

– Pribor za njegu = ovisno o vrsti psa, odaberite četku i šampon za pse

 

Odabrali ste vrstu, posjetili azil ili uzgajivača, odabrali ljubimca i sada je vrijeme da pođe s vama u novi dom. Što sve napraviti kako bi se pas što bolje osjećao u novom domu?

Prije svega, potrebno je puno ljubavi. Odvajanje od majke proces je koji će trajati ovisno o psu, ali i o njegovom vlasniku. Ukoliko psu omogućite sve uvijete za lijep život, a uz to mu pružite puno ljubavi i pažnje, s pridošlicom nećete imati nikakvih problema.

Prvih nekoliko dana psić će biti nervozan i uplašen, što je normalno ponašanje nakon odvojenosti od legla. Dopustite mu da istražuje novi prostor i nemojte vikati na njega ili ga kažnjavati jer time možete izazvati strah u očima svog ljubimca. Od samog početka naučite ga što smije, a što ne smije raditi.

Dok se pas privikava na novi dom, nemojte ga kažnjavati nego mu pokažite ono što je ispravno. Na primjer, ako počne gristi papuče, maknite ga od njih i dajte mu igračku koju smije gristi. Ako počne mokriti na hodniku, prenesite ga na mjesto koje je predviđeno za vršenje nužde. Idući puta kada sam uzme igračku za igru, a nuždu vrši na primjerenom mjestu, obavezno ga nagradite.

 

M.B.

 

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. super clanak, svaka cast! 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top