Savjet:
SOS kit za čišćenje računala

SOS kit za čišćenje računala

Računalo vam radi sve sporije i sporije, programi štekaju, igrice gube oštrinu dok vi gubite živce? Možda jednostavno želite provjeriti stanje računala? Evo najjednostavnijeg načina kako. Informacije koje slijede sastavni su dio SOS paketa za prvu pomoć kod detektiranja problema.

 

Antivirus

Prvi korak provjere sistema je pustiti antivirusni program da odradi dubinsku analizu. Ona može potrajati i do nekoliko sati, ali je potrebna.

Velika je dilema oko odabira najboljeg programa koje će vaše računalo štititi od napada virusa i kojekakvih uljeza. Vodeći besplatni programi su AVG i Avast! koji rade prilično solidno i jednostavni su za upotrebu i korištenje.

AVG LOGO_3D_4 flags_FINAL_lens letters

Ukoliko se odlučite na potpunu sigurnost i želite plaćeni antivirusni sistem, toplo preporučamo Kaspersky.

Nakon što analiza završi, pogledajte da li je isplivao kakav virus.

Ako nije, čestitamo ali svejedno preporučamo da poduzmete i korak broj tri.

Ako je – nemojte paničariti. Prije pozivanja informatičara ili odvoženja računala na čišćenje, pokušajte korak broj dva.

 

Malwarebytes
Drugi korak

mal

 

Malwarebytes je izuzetan besplatni program koji s lakoćom detektira viruse i briše ih iz vašeg sistema. Instalirajte ga, pokrenite i pričekajte rezultate. Dakako, on se može koristiti i za rutinsku provjeru sistema.
Ukoliko nakon analize i brisanja potencijalnih virusa i dalje primjećujete štekanje, usporen rad računala ili se ono uopće ne diže operacijski sustav, pozovite informatičara.

 

 

 

CCleaner
Treći korak

ccleaner

CCleaner je malen, ali vrhunski program za detekciju ostataka deinstaliranih programa, invalidnih linkova i laički rečeno – smeća. Pokrenite analizu i obrišite nepotrebne stvari koje vam izbaci. Također, ima opcije blokiranja programa koji se pokreću zajedno sa windowsima, što ih može jako usporiti. Pazite da pri klikanju ne maknete antivirus. Iako on također dosta usporava računalo, bitan je.

U CCleaneru također možete deinstalirati i brisati programe.

 

 

 

Sve navedene programe, kao i mnogo ostalih možete besplatno preuzeti na stranici www.ninite.com

O nama Obitelj.hr

5 komentara

  1. CC Cleaner je stvarno odličan lijek za računalo napadnuto virusima, ali i zatrpano beskorisnim datotekama.

  2. cc cleaner imala – fantastičan bio!!!

  3. Jako korisno za kompjuterske laike, kojima je računalo nužno zlo o kojem moraju voditi računa kao da je malo dijete 🙂
    Pod hitno skidam CCleaner.

  4. ufff, imam već AVG , ali mislim da ću si morati nabaviti i Cleaner, baš mi tako nešto i treba, nisam ni znala da postoji, hvala vam!

  5. Moram si nabaviti neki od tih programa jer mi trenutna zaštita nije dovoljno jaka a puno koristim internet na laptopu pa se iskreno nadam da ga nisam već sada pretpala raznim virusima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top