Savjet:
Pubertet u djevojčica

Pubertet u djevojčica

Pubertet često dolazi mnogo ranije nego što roditelji misle. Prsa počinju rasti djevojčicama – prvi znak puberteta – već sa deset godina, a može početi od osme, pa do trinaeste godine. Otprilike godinu dana nakon početka puberteta, njihov je rast na vrhuncu. Menstruacija uglavnom započinje dvije godine nakon prvih znakova puberteta, u prosjeku je djevojčice dobivaju nešto prije trinaeste godine.

Kroz ovo doba postoji mnogo dobrih prilika za razgovor s vašom kćerkom o promjenama koje je čekaju. Iskoristite ih da popričate o fizičkim promjenama, a ova vam lista može pomoći :

– Tijelo dobiva drugačiji oblik

– Prsa počinju rasti

– Stidne dlačice rastu

– visina i težina se povećavaju

– Pojavljuje se mjesečnica

– Kukovi se šire

– Pojavljuju se dlačice ispod ruke

– Koža i kosa više se maste

– Hormoni divljaju

– Pojava prištića

Oblik tijela

Njeno će tijelo oblikovati više mišića i masnoća na trbuhu, butovima i nogama. To je potpuno normalno i dalje joj obliju strukturu ženskog tijela.
Prsa

U većine djevojaka pubertet započinje rastom grudi. Kako one rastu, djevojke će osjećati male kvržice ispod bradavica koje će s vremenom rasti. Dok se grudi razvijaju, nije nužno da su simetrične i iste veličine. No kad se u potpunosti razviju, većini se žena grudi razviju u jednak oblik i veličinu. Ponudite djetetu odlazak u trgovinu i zajedno kupite odgovarajući grudnjak ili zamolite prodavačicu da vam predloži.
Dlačice po tijelu

Meke će dlačice rasti na području genitalija. One će s vremenom postati tanke i kovrčave, a rastu i po nogama i pod rukama. Većinu djevojaka zanima trebaju li se te dlačice depilirati, a stručnjaci odgovaraju : medicinski razlog ne postoji, dakle stvar je osobnog odabira. Ako se vaša kćer odluči za depilaciju ili brijanje, naučite je da koristi toplu vodu i sapun te obavezno čiste britvice za žene. Odlično bi bilo da ima svoj pribor ukoliko se odluči za depilatore, a ne da ga dijeli s drugim članovima obitelji ili prijateljicama.

Visina i težina

Ruke, noge, stopala i dlanovi rastu brže od ostatka tijela. Dok ostatak tijela ne dosegne veličinu navedenih dijelova koji rastu brže, može se osjećati nespretno i čudnije hodati. Takav nagli oblik rasta vrlo često najavljuje dolazak mjesečnice.

Mjesečnica

Provedite vrijeme s kćerkom i pripremite je za mjesečnicu. Nema potrebe za šokom ili iznenađenjem zašto se to baš njoj dešava. Sjetite se, mjesečnica može doći prije nego vi mislite. Ako ne znate dovoljno o njoj, posavjetujte se s pedijatrom ili ginekologom.

Objasnite djetetu da je normalna pojava grčeva i boli tijekom mjesečnice. Ako grčevi postanu intenzivni, posavjetujte se s liječnikom da joj propiše tablete za ublažavanje simptoma. Dakako, vrlo je bitno i da dijete pazi na higijenu. Pobrinite se da u domu imate uloške ili tampone koji će joj trebati. Uložaka ima više vrsta, a svakako kupite i one veće, da lakše prođe kroz noć bez da ‘procuri’. Djevojke se naravno smiju tuširati tijekom mjesečnice, a za kupanje u moru najbolje koristite tampone, koje svakako izvadite odmah nakon kupanja. Pročitajte upute i koliko ih dugo smijete nositi.

Kukovi

Njeni kukovi proširit će se a struk smanjiti. Ova joj promjena također pomaže da dobije ženstvenije tijelo.

Koža i kosa

Njena će koža postati masnija, a više će se i znojiti. Rastu i njene žlijezde. Bitno je da joj se objasni važnost svakodnevnog tuširanja i pravilne higijene, te korištenje dezodoranta ili antiperspiranta kako bi se miris i samo znojenje lakše kontroliralo. Usprkos svom trudu da lice drži čisto, vrlo je vjerojatno da će dobiti prištiće i akne, što je posljedica hormona. Ukoliko bude problema, posjetite dermatologa.

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. I ja sam kao djevojčica ušla u pubertet sa 10godina to je normalno.Kada su mi grudi počeli rasti mama se počela brinuti odvela me kod liječnika i rekli su mi da ulazim u pubertet.Kao što sam rekla nema potrebe za strah.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top