Savjet:
Pomozite djetetu u izboru zanimanja

Pomozite djetetu u izboru zanimanja

Odabrati pravo zanimanje od velike je važnosti za svakog od nas. Pitamo se što bi htjeli raditi, pod kojim uvjetima te hoćemo li se s tim zanimanjem moći zaposliti. Djeca u dobi od 14 godina suočavaju se s velikim izazovom-odabrati zanimanje i svoj životni put usmjeravati prema njemu.
1
Izvor: psiholog.ba
Izbor zanimanja dolazi s onim „burnim“ godinama, u prvom planu su simpatije, popularnost, tjelesne promjene, ma gdje je tu tek odabir zanimanja? Djeca su često nemotivirana za odabir zanimanja jer smatraju da je odabir veoma težak i da ionako neće postići što žele, budući da su svakodnevno bombardirana negativnim vijestima o nezaposlenosti i društvenim nejednakostima. Kako potaknuti tinejdžere da odaberu adekvatno zanimanje i da su pritom osobno zadovoljni svojim odabirom pročitajte u nastavku.
Kako bi odabralo adekvatno zanimanje, dijete se mora pitati koje su njegove snage, tj. pozitivne strane i kako bi ih moglo iskoristiti u budućnosti. Porazgovarajte s djetetom u čemu je posebno dobro: radi li se o organiziranju, pisanju, komunikaciji s drugima, radu rukama, crtanju ili tome slično. Isto tako, pitajte dijete što bi mogle biti njegove slabosti pri odabiru zanimanja, npr. ako se želi baviti turizmom, koju razinu poznavanja stranih jezika i komunikacijskih vještina posjeduje. Kad dijete odmjeri razinu snaga i slabosti koje posjeduje, lakše će razmišljati o odabiru zanimanja koje će mu odgovarati.
dva
Izvor: www.tesa.hr
Kako bi odabralo zanimanje u kojem će uživati, pitajte ga što je njemu važno u poslu, kakve prilike traži, koliko vremena želi raditi taj posao te pod kojim uvjetima. Potrebno je također ispitati što zna o poslu koji ga/nju zanima, koja znanja i vještine treba posjedovati te koje kompetencije su mu potrebne za tu vrstu posla.
Pri odabiru srednje škole dijete se mora pitati želi li nakon srednje škole studirati, tj. hoće li odabrati trogodišnju ili četverogodišnju školu, budući da nakon trogodišnje škole ne može pohađati studij. Potrebno je istaknuti u kojim nastavnim predmetima je dijete uspješno, a u kojima nikako ne postiže rezultate. Kako bi ostvarilo upis u srednju školu, potrebno je uskladiti svoje osobne preferencije te školski uspjeh pri čemu je potrebno za upis izračunati bodove koje pojedina škola traži.
Kako bi dobili što bolje informacije o srednjim školama/fakultetima koji dijete interesiraju, posjetite web stranice službi koje se bave profesionalnim informiranjem i orijentacijom. Također, kad dijete odabere nekoliko škola/fakulteta koji ga/ju interesiraju, posjetite web stranice tih ustanova, kontaktirajte ih i kvalitetno se informirajte!

tri

Izvor: os-popovac.skole.hr
Bilo bi dobro da dijete razgovara s nekim tko je polazio školu ili fakultet koji želi polaziti da unaprijed čuje iskustva i počinje razmišljati o tome kako bi se moglo snaći u određenoj ustanovi tj. na radnom mjestu. Ako je ikako moguće, organizirajte susret djeteta s osobom koja radi posao kakav bi ono željelo raditi-neka čuje pozitivne i negativne strane tog posla iz prve ruke kako bi znalo u što se upušta.

4
Izvor: passionwriters.blogspot.com
Pružite djetetu sigurnost i podršku u izboru zanimanja. Informirajte se, porazgovarajte s razrednikom, pedagogom, psihologom i ostalim stručnim službama o preferencijama svog djeteta, čujte njihovo mišljenje i imajte na umu što dijete samo želi. U odabiru zanimanja nemojte nametati svoje neispunjene želje u mladosti, pustite ga/ju da se odluči za zanimanje koje će ga/ju ispunjavati, a u kojem će se ujedno moći zaposliti i zarađivati za život. Kako bi to postiglo, informirajte se i o stanju na tržištu rada kako dijete ne bi nakon završene škole odnosno studija završilo nezadovoljno i nesretno te postalo dio statistike nezaposlenih.

Tina/H

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top