Izrada bezglutenskih palačinki ponekad predstavlja pravi izazov. U nadi da ćemo Vam malo olakšati muke evo par savjeta kako ih radimo u Celiko centru.
Sastojci za smjesu:
jaje, mlijeko, malo soli, vrlo malo ulja, bezglutenska mješavina brašna (npr. Mix B ) i / ili prirodno bezglutenska brašna (npr. rižino).
Priprema: Tijesto za palačinke izradite štapnim mikserom u dubljoj posudi do gustoće da se može lijevati – malo rijeđe nego za “obične” palačinke. Bezglutenska smjesa se stajanjem zgusne, ponekad i previše pa je dobro napraviti smjesu za najviše 4-5 palačinki (jedno jaje je dovoljno) a za više palačinki povećavajte količinu tijesta naknadnim dodavanjem sastojaka.
Važno:
*Za izradu smjese isključuje se upotreba miksera jer će se mikserom zapjenjena palačinka radi mjehurića i povećane rahlosti ponekad i raspadati. Bezglutensko brašno je bez lijepka i samo po sebi je prerahlo.
*Ako je smjesa prerijetka, palačinka će se za tavu lijepiti i kod okretanja raspadati – u tom slučaju dodajte brašna, a jaje će povezati prerazrjeđenu smjesu.
*Ako je smjesa pregusta, palačinka će biti debela te će prilikom pečenja donji dio izgorjeti dok će gornji biti sirov i takva se neće moći preokrenuti – u tom slučaju dodajte mlijeko ili vodu
*Tava mora biti dobra, tj. “prava” tava za palačinke.
*Palačinke se peku na visokoj temperaturi, na jako vrućoj tavi (ne užarenoj).
*Tijesto se lijeva na lagano nauljenu tavu.
*Ako se palačinka primila i “zamazala” tavu od ostataka tijesta tava se čisti četkom i to odmah, još vrela, pod tekućom vodom i oprana se bez brisanja ponovno zagrijava.
…dobar tek!
Njamiiii :))))