Savjet:
Napravite sami voćni sirup

Napravite sami voćni sirup

Osnovni postupak za dobivanje voćnog sirupa
Voće dobro oprati. U sokovniku iscijediti sok iz voća, (najbolje je pomiješati dvije ili više vrste voća; slađe i kiselije, na primjer ribizl i maline.) Ako nemate sokovnik, sok se iscijedi gnječenjem usitnjenog voća u koje se može dodatati limunska kiselina ili sok od jednog limuna u slađe voće, dok u kiselije voće (npr. višnje ili ribizl) nije potrebno dodavati kiselinu.

Priprema

Sok zagrijati do 80°C mješajući da se šećer rastopi pa tako vrući sok polagano ulijevati u suhe oprane staklene boce – 3 cm ispod vrha, koje imaju metalni poklopac. Poklopac isperati u alkoholu ili rakiji i odmah zatvoriti vrući sok. Od ostatka voća nakon cijeđenja (očišćenog od koštica i peteljki) može se skuhati džem.

Preporuka

Sok iz voća lakše će se iscijediti ukoliko se oprano voće zamrzne pa ostavi odlediti u hladnjaku dan ili dva prije izrade sirupa. Na ovaj način najveći dio voćnog soka će se prilikom odmrzavanja iscijediti iz voća, a preostalo voće treba snažno protisnuti kroz četverostruku gazu. Neovisno od postupka kojim je iscijeđen sok, potrebno ga je još jednom procijediti kroz gazu. U ovako priređeni voćni sok treba dodati vodu u umjeru 1:0,2 odnosno dva decilitra vode na svaku litru soka. U ovu pak tekućinu dodati na svaku litru soka i vode po 1,2 kg šećera. Opcionalno, odnosno prema ukusu, ovo se može dodatno zakiseliti limunskom kiselinom ili sokom limuna.

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top