Srijeda , 18 svibanj 2022
Savjet:
Može li vas online profil sabotirati?

Može li vas online profil sabotirati?

Ako imate online profil na nekoj od popularnih mreža poput Facebooka ili MySpacea, budite oprezni što stavljate na internet i što cijeli svijet vidi.

Vaš ugled

Novi je to socijalni fenomen : djeca, studenti i odrasli fotografiraju svoja najgora ponašanja i stavljaju fotografije online da svi vide. Važno je znati da jednom kad objavite fotografiju, bez obzira na postavke privatnosti, ona može biti kopirana, postavljena na druge stranice i vaš ugled može izletjeti kroz prozor.
Istina je da se neke stvari često znaju krivo protumačiti, a ako ih stavimo sve zajedno na jedno mjesto, često se dešava da pošaljete potpuno krivi dojam o sebi kao osobi. Čak i ako obrišete tu fotografiju, ona može postojati u cyber prostoru zauvijek, te vam može iskrsnuti nazad kad se najmanje nadate.

Mislite na sigurnost vaše djece

Ukoliko vam djeca imaju profile, savjetujemo da ih pogledate i vidite što oni objavljuju. Dodatno bi bilo poželjno da s djetetom razgovarate o tome što je prigodno a što nije, te ih redovito provjeravajte. Također imajte na umu da se djeci vjerojatno neće dopasti da im gledate profile i zadirete u njihovu privatnost, pa se vrlo lako može desiti da otvore još jedan s drugačijim imenom i pristupnim podacima.

Jednoj se majci dogodilo da je dobila poziv zabrinutog roditelja kćerine prijateljice, otišla na njen profil i našla gomilu spretno izrezanih fotografija dekoltea i neprimjerenog sadržaja uz psovke i nasilno ponašanje.

Budućnost i karijera

Živimo u informativnom dobu, a potencijalni poslodavci vrlo će vjerojatno baciti oko na vaš Facebook profil. Ako ima nešto što ne želite da oni vide – bez obzira na postavke privatnosti – svakako to maknite. Ne dozvolite da poslodavci na vašim profilnim slikama promatraju dubinu dekoltea ili odraz vaše muškosti u uskim trapericama.

Također, ove si dvije stvari ne smijete dopustiti:

1) Slike gdje pijete ili ste potpuno pijani
Takve će fotografije poslodavce navesti na pitanja koliko često pijete i je li velika šansa da ćete na posao koji put doći pijani, te kako ćete se ponašati na nekom poslovnom druženju – a sama pomisao da ćete se popesti na stol i zaplesati na *cajke* ne ostavlja predivan dojam – neovisno o vašem spolu.

2) Bilo kakav spomen o drogama ili fotografije koje upućuju na aktivnost

Ovo je ogromna crvena zastava za poslodavce. Kad vas budu tražili na Facebooku, a vi imate iz zafrkancije zaposlenje *smoking joint with homies* i hvalite se kako se često napušite i glumite frajere / frajerice, ne odajete baš dojam odgovorne i profesionalne odrasle osobe – slažete li se?

Dokazi

Osobne fotografije nisu samo u mogućnosti uništiti vaš ugled, već mogu poslužiti i kao dokazni materijal na sudu ili tijekom istrage. Nedavno se Matiji desilo da mu je poginuo prijatelj u požaru a on je bio taggan u blizini kuće, te je bio priveden u postaju na obavijesni razgovor pod sumnjom da je imao veze s podmetanjem požara. Budite oprezni!

Zaštitite svoje online identitete tako da razmislite dvaput koga imate pod prijateljima i što zapravo stavljate.

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top