Savjet:
Kroasani od jabuka

Kroasani od jabuka

Ovi lagani i prozračni kroasani punjeni su pireom od jabuka. Imaju okus nalik danskim kolačima, ali sadrže manje masnoća. Najbolji su izravno iz pećnice.

SASTOJCI ZA 16 KOMADA

Tijesto

  • 100 g maslaca ili margarina
  • 1,5 žlica šećera u prahu
  • 1 jaje
  • pola paketića (25 g) svježeg kvasca
  • 1 dl mlijeka
  • otprilike 5 dl glatkog brašna

Nadjev

  • otprilike 1 dl pirea od jabuka

Premaz

  • 1 jaje

Ukrašavanje

  • kristalni šećer

 

PRIPREMA KORAK PO KORAK

1. Miksajte maslac ili margarin, šećer i jaje u zdjeli dok ne postane lagano i pjenasto. Izmrvite kvasac u drugu zdjelu. Zagrijte mlijeko na tjelesnu temperaturu, 37° C i prelijte ga preko kvasca. Miješajte sve dok se kvasac ne rastopi.

2. Dodajte razmućeni kvasac u smjesu od jaja i potom dodajte brašno. Zamijesite tijesto. Prekrijte i ostavite tridesetak minuta da se diže u toploj prostoriji, daleko od bilo kakvog propuha.

3. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko. Podijelite na dva dijela.

4. Razvaljajte svaki dio u kružni oblik. Razrežite svaki dio tijesta na 8 trokutića.

5. Stavite malo pirea od jabuka u središte svakog trokutića. Smotajte trokutiće u kroasane. Stavite ih u lim obložen papirom za pečenje tako da vrh trokuta bude položen prema dolje.

6. Pokrijte kroasane i ostavite ih da se dižu tridesetak minuta. Zagrijte pećnicu na 250° C.

7. Premažite razmućenim jajetom i pospite kristalnim šećerom. Pecite kroasane na sredini pećnice otprilike 8 minuta. Ostavite da se ohlade na rešetki ne pokrivajući ih.

 

 Varijacije nadjeva

Umjesto pireom od jabuka, kroasane možete puniti smjesom od 25 g maslaca ili margarina, otprilike 25 g naribanog marcipana i 1 – 2 žlice fino naribane jabuke. Šećer na vrhu možete zamijeniti bademima narezanima na listiće.

 

 

O nama Obitelj.hr

One comment

  1. Hanna Ruza Matich

    Ja sam se prije cca 2 tjedna odvažila sama napraviti kroasane, kupila sam lisnato, ono smrznuto i maslac i onako po receptu valjala i valjala i preklapala. Jao meni koliko posla ali doista se isplatilo, bili su jako ukusni, čak sam ih i lijepo oblikovala. Uvijek mi se to činilo teško. Jest da treba vremena ali ispati se.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top