Ovi lagani i prozračni kroasani punjeni su pireom od jabuka. Imaju okus nalik danskim kolačima, ali sadrže manje masnoća. Najbolji su izravno iz pećnice.
SASTOJCI ZA 16 KOMADA
Tijesto
- 100 g maslaca ili margarina
- 1,5 žlica šećera u prahu
- 1 jaje
- pola paketića (25 g) svježeg kvasca
- 1 dl mlijeka
- otprilike 5 dl glatkog brašna
Nadjev
- otprilike 1 dl pirea od jabuka
Premaz
- 1 jaje
Ukrašavanje
- kristalni šećer
PRIPREMA KORAK PO KORAK
1. Miksajte maslac ili margarin, šećer i jaje u zdjeli dok ne postane lagano i pjenasto. Izmrvite kvasac u drugu zdjelu. Zagrijte mlijeko na tjelesnu temperaturu, 37° C i prelijte ga preko kvasca. Miješajte sve dok se kvasac ne rastopi.
2. Dodajte razmućeni kvasac u smjesu od jaja i potom dodajte brašno. Zamijesite tijesto. Prekrijte i ostavite tridesetak minuta da se diže u toploj prostoriji, daleko od bilo kakvog propuha.
3. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne postane glatko. Podijelite na dva dijela.
4. Razvaljajte svaki dio u kružni oblik. Razrežite svaki dio tijesta na 8 trokutića.
5. Stavite malo pirea od jabuka u središte svakog trokutića. Smotajte trokutiće u kroasane. Stavite ih u lim obložen papirom za pečenje tako da vrh trokuta bude položen prema dolje.
6. Pokrijte kroasane i ostavite ih da se dižu tridesetak minuta. Zagrijte pećnicu na 250° C.
7. Premažite razmućenim jajetom i pospite kristalnim šećerom. Pecite kroasane na sredini pećnice otprilike 8 minuta. Ostavite da se ohlade na rešetki ne pokrivajući ih.
Varijacije nadjeva
Umjesto pireom od jabuka, kroasane možete puniti smjesom od 25 g maslaca ili margarina, otprilike 25 g naribanog marcipana i 1 – 2 žlice fino naribane jabuke. Šećer na vrhu možete zamijeniti bademima narezanima na listiće.
Ja sam se prije cca 2 tjedna odvažila sama napraviti kroasane, kupila sam lisnato, ono smrznuto i maslac i onako po receptu valjala i valjala i preklapala. Jao meni koliko posla ali doista se isplatilo, bili su jako ukusni, čak sam ih i lijepo oblikovala. Uvijek mi se to činilo teško. Jest da treba vremena ali ispati se.