Savjet:
Kolumna: Sanjar

Kolumna: Sanjar

Upravo slušam Lennona i pjesmu „Imagine“. Divne li simfonije za uši, um, tijelo i dušu… Mogao bih do sutra nabrajati imena velikana ljudske povijesti, sa istim ili Lennonu sličnim idejama i pitati se jesu li svi oni bili samo sanjari? Nešto poput mene!? Zašto nema više takvih ljudi? No, to se svi pitaju…

Ratovi, glad, nemaština, pošasti, bolest, i na stotine drugih loših stvari svakodnevno pogađaju čovječanstvo i tako vjekovima unatrag. Jesu li to samo iskušenja ili pak ljudski nemar? Mislim da oboje. Jer očito, sve dok se nama osobno nešto ne dogodi mi nećemo reagirati. Sve dok nije tu ‘u našem dvorištu’. Previše smo se udaljili međusobno, u vlastitim obiteljima, a kamo li da brinemo brige nekog gladnog djeteta u Africi ili Indiji!? Ili tu, u Crnoj Gori ili u Hrvatskoj! A svi smo mi jedna obitelj i ne bi trebali biti sami na ovom svijetu. Netko negdje brine brige iste kao mi.. Ali, ja i ne tražim od vas da pomognete nekom tako ‘dalekom’, pomozite najbližima! Kad vidite nekog gladnog, sjetite se koliko ste vi tog dana pojeli i popili, možda se i prejeli. I možda postajete debeli i bolesni s godinama. Nahranite ga. Kad vidite nekog ibez odjeće, sjetite se koliko imate garderobe u ormaru koju ni ne nosite. Ono što vam je višak podijelite s drugima, možda vaš prvi susjed večeras neće imati što ponuditi svom djetetu. Ili mu kupiti nov par tenisica u kineskom dućanu.. Ili jednostavno, višak hrane ostavljajte uz kontejner, nemojte je bacati u njega, pa čak i stare tenisice ili iznošenu odjeću. Nekima je i to mnogo! Postoje razne udruge. Udružite se! Naučite se ljepoti dijeljenja i darivanja. Osjetite moć zajednice. Samo zajedno možemo činiti čuda, a vjerujem da nam je to i svrha koju nam je dao Bog (Allah, Buddha, svemir – kako god ga zvali) stvarajući nas. Ja jednostavno ne mogu i ne želim vjerovati da smo stvoreni samo da jedemo, pijemo, služimo nekoj tvrtki, spavamo jedni s drugima zbog produženja vrste i kasnije umremo u poznim godinama – tko ih dočeka.

Stvoreni smo za veće stvari! Pronađite svoju svrhu i budite humani. Ali, ne mogu vam ništa reći ako ne umijete primiti ni prihvatiti ljubav, jer kako ćete je uopće onda moći i darivati!? Moje prethodne, ali i buduće kolumne će se baviti ovom i sličnim temama, ne zato da pišem nešto nekom tko se ne želi mijenjati, već onima koji osjećaju da je došlo vrijeme promjene. Vrijeme gdje se moramo držati zajedno inače ćemo iskorijeniti i ono malo što je ostalo u našoj milosti i nemilosti. Pitate li se zaista što će se dogoditi onda kada sve livade pretvorimo u asfalt, posiječemo sva drva, zagadimo sve rijeke…!? Hoće li i onda novac tako puno značiti!? Ne, naravno. Brinite o svojoj okolini, očistite sebe od mržnje i bolesti, očistite svoj dom, a onda krenite sa čišćenjem dvorišta i okoline. Pružimo ruku jedni drugima i udružimo se radi zajedničke sreće! Vjerujmo u promjene, i vjerujmo u to da ovaj svijet može postati bolji. Ali, nikako sam od sebe – već našim zalaganjem!

 

M. Vujadinović

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top