Savjet:
Čvorovi od marcipana i cimeta

Čvorovi od marcipana i cimeta

Ovi čvorovi kriju slastan nadjev od marcipana i cimeta. Možda djeluju komplicirano, ali napraviti čvorove od tijesta zapravo je prilično lako, a i vrijedno truda!

SASTOJCI ZA 30 KOMADA

  • 5 dl mlijeka
  • 1 paketić (50 g) svježeg kvasca
  • 150 g margarina ili maslaca na sobnoj temperaturi
  • 1 dl šećera
  • 0,5 žličice soli
  • 2 žličice drobljenog kardamoma
  • 14 dl glatkog brašna

 

Nadjev:

  • 50 g margarina na sobnoj temperaturi
  • 250 g marcipana
  • 2 žlice mljevenog cimeta

Premaz

  • jaje
  • kristalni (ili granulirani) šećer

 

PRIPREMA KORAK PO KORAK

1. Zagrijte mlijeko na tjelesnu temperaturu (37° C). Razmutite kvasac u malo mlijeka u velikoj zdjeli. Ulijte ostatak mlijeka i dodajte komadiće maslaca ili margarina, šećer, sol, kardamom i većinu brašna. Snažno miješajte tijesto kuhačom 6 – 7 minuta (4 – 5 minuta ako koristite multipraktik), dok ne postane glatko i elastično. Prekrijte poklopcem ili kuhinjskom krpom te ostavite da se diže oko 30 minuta i udvostruči po veličini.

2. Pritisnite tijesto prema dolje u zdjeli. Zatim ga stavite na pobrašnjenu površinu i lagano premijesite. Izmiksajte sastojke za nadjev. Podijelite tijesto na dva dijela. Razvaljajte svaki dio u pravokutnik i premažite nadjevom.

3. Presavijte tijesto na pola po dužini. Poprečno narežite na trakice širine 2 cm. Svaku trakicu uvijte samu oko sebe i potom svežite u labav čvor.

4. Stavite na lim obložen papirom za pečenje. Prekrijte i ostavite da se diže 40 minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 250° C.

5. Pažljivo pritisnite jedan čvor. Ako se tijesto brzo vrati u prvobitan položaj, gotovo je s dizanjem. Premažite razmućenim jajem. Posipajte kristalnim šećerom. Pecite čvorove u sredini pećnice 5 – 10 minuta. Ostavite da se ohlade na rešetki, prekriveni kuhinjskom krpom.

SAVJET ZA PEČENJE

Kod dizanih tijesta masnoća na sobnoj temperaturi polučuje bolje rezultate nego rastopljena masnoća. Mora biti mekana da bi se lako umiješala u tijesto.

Ukrašavanje

Umjesto kristalnim šećerom, čvorove možete posipati listićima badema.

 

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top