Savjet:
Budite vitalni

Budite vitalni

Neki dan sam u jednom ženskom časopisu čitala članak o tome kako ostati vitalan za nadolazeće proljeće. Ispod toga sam vidjela nekoliko savjeta žena koje su u tome uspjele pa sam pomislila, tko zna, možda dobijem neke savjete.

Međutim, prestala sam čitati kad sam vidjela da je prvi savjet dala cura od 24 godine. Bez uvrede za one od 20 i nešto godina, ali iskreno mi koje smo ipak malo starije dobro znamo da za „vitalnost“ s 24 godine trebaš samo otvoriti oči i ustati iz kreveta. Mladost je prekrasna stvar ( ovdje sam možda počela zvučati drevno ) koju često ne cijenimo dok ne ode. To se najviše iskazuje prema našoj prehrani koja najviše utječe na cjelokupno zdravlje.

Kada imate 22-e, možete samo nešto prigristi na brzinu i opstati na malo tjestenine, a ipak se ustati gipki i totalno svježi i sjajni. No ako imate 32-e, 42-e ili 52-e i većinom jedete nezdravu hranu, nije ništa čudno ako ćete se osjećati usporeno, umorno, stoga ćete trebati više kofeina i slatkih stvari da biste izdržali dan i imali prosječnu probavu. Navrh svega toga, vjerojatno nećete izgledati najbolje. A tužna vijest je da će se to samo pogoršavati kako starimo.

Dobra vijest je da bez obzira na dob, možemo primijetiti razlike u našem organizmu ovisno o hrani koju jedemo i na taj način kontrolirati što i kako jedemo. Pod pretpostavkom da ne patite od bolesti koja zahtijeva liječenje, konzumiranje kvalitetne hrane bogate nutrijentima je najbolji – a možda i najjednostavniji – način da promijenimo kako se osjećamo. Naravno da ponekad svi posustanemo i pojedemo onu hranu od koje znamo da će nam kasnije biti loše, no ako se postavi neka granica, ne bi trebalo biti problema. Jer vjerujte, koliko god vam se nekada ne da pravilno hraniti, učinite to jer sve to utječe na vaše spavanje, kožu, a i na to kako vaše tijelo i probava funkcioniraju.

Ako se osjećate pomalo lijeno u zadnje vrijeme, zašto ne iskoristite jesen kao savršen početak za pravilnu prehranu kako biste zablistali na ljeto. I molim vas, nemojte ići na neke drastične dijete.

Ovdje je šest koraka koje već ovaj tjedan možete napraviti kako biste se osjećali puno bolje:

1.       Prvo i najvažnije je da jedan dan posjetite trgovinu voća i povrća ili tržnicu gdje ćete naći obilno puno namirnica koje zaista nisu skupe. Preporučujemo vam da većinu budgeta potrošite na povrće.

2.       Pokušajte promijeniti način razmišljanja o vašim obrocima i malo više se fokusirajte na povrće. Na kažem da se trebate odreći mesa – to je ipak ukusno i bogato nutrijentima – no trebali biste bar malo smanjiti porcije, recimo veličine dlana (ne cijele ruke).

3.       Dodajte nekoliko ribljih jela na tjedan. Nemojte zaboraviti na smrznute i konzervirane ribe, koje su ekonomski isplativije.

4.       Razmotrite neke biljne bjelančevine poput tofua. Nemojte se bojati ako nikada niste kuhali s tim. Tofu ima jedinstvenu teksturu i jako upija mirise i okuse koje ste stavili s tom namirnicom – na taj način ćete imati posebnu aromu okusa.

5.       Svojoj prehrani dodajte zdrave cjelovite žitarice. Pokušajte eksperimentirati s nekima koje još niste kušali. Odaberite nešto poput tjestenine (kus-kus – najmanja tjestenina na svijetu) i riže kako biste povećali unos vitamina i vlakana.

6.       Posložite svoje obroke na drugačiji način – pokušajte uz njih dodati i pokoji protein. Izaberite hranu poput mliječnih proizvoda, orašastih plodova i voća, umjesto peciva, brze hrane i slatkiša. Pridržavajte se ovih jednostavni stvari i u vašem danu neće biti mjesta za lošu i nezdravu hranu. Dobra stvar je to da ćete se stvarno bolje osjećati i izbaciti iz sebe sve one posljedice nekvalitetne hrane.

Bonus izazov za one najupornije: Ako mislite da je vaša dijeta prilično dobra, ja vas izazivam da dodate još povrća. Svakome obroku dodajte još malo zelenila i blistat ćete bez obzira na dob.

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top