Ponedjeljak , 24 veljača 2020
Savjet:
5 mitova o pobačaju

5 mitova o pobačaju

Saznajte istinu o tome što zapravo povećava rizik od gubitka trudnoće!

Pobačaj je jedno bolno iskustvo, stoga je prirodno da mame brinu o tome. Možda baš zato što je to jako zastrašujuća tema, postoji mnogo krivih informacija o tome. Dobra vijest: vrlo je mala vjerojatnost da su vaši postupci ili način života odgovorni za ovo. Postoji nekoliko stvari koje mogu izazvati pobačaj. Naime, do 60% pobačaja u prva tri mjeseca uzrokovana su zbog kromosomske abnormalnosti od kojih je većina neizlječiva. Sada kada znate tu činjenicu, bit će vam ipak malo lakše. Kako bi se oslobodili i ostalih strahova, konzultirali smo stručnjake da razriješe neke od najčešćih zabluda o pobačaju.

 

MITOVI:

Ako ste već imali jedan pobačaj, vjerojatno ćete imati još jedan!

Šansa za gubitak trudnoće po drugi put nije ništa veća ako ste već jednom pretrpjeli spontani pobačaj. Međutim, nakon dva pobačaja, rizik od ponovnog pobačaja povećava se za 20%. Nakon tri pobačaja rizik se povećava za 30%, a nakon četiri pobačaja 40%. No imajte na umu da iako ste imali četiri pobačaja, ipak preostaje 60% vjerojatnost da ćete uspjeti nositi svoju trudnoću do kraja.

Kada žena prođe kroz nekoliko pobačaja, vrlo je važno da odlazi na preglede kod endokrinologa kako bi saznala što je razlog tome. Srećom, mnogi uzroci spontanog pobačaja kao što su hormonalne nepravilnosti , autoimune bolesti mogu biti uspješno liječene s hormonskom terapijom ili lijekovima kao što su niske doze aspirina. Ako imate anatomskih problema poput onih s maternicom, jedna od opcija je korektivna kirurgija.

mit2

 

Krvarenje i grčevi znače da je pobačaj neizbježan!

Razumljivo je da se brinete ako imate ove simptome, ali oni su vrlo česti u ranoj trudnoći i obično nema razloga za brigu. Krvarenje u prvom tromjesečju događa se u 40% trudnoća, a blagi grčevi su nešto što većina žena iskusi kada se maternica širi. Naravno, važno je obavijestiti doktora ako osjetite ove simptome tako da je on/ ona tu negdje u blizini ako dođe do zabrinjavajućeg pogoršanja. A ako imate jake bolove- pogotovo na obje strane zdjelice – prijavite to svom liječniku odmah. To može biti znak izvanmaterničnetrudnoće, ozbiljno stanje u kojem se oplođeno jajašce usadi izvan same maternice, npr. u jajovodu. To je vrlo opasno za mamu i trudnoća nije izvediva.

mit3

 

Ako je žena bolesna u prvom tromjesečju trudnoće, povećava se rizik od pobačaja!

Prehlada, upala sinusa ili čak želučani virus ne bi trebali utjecati na trudnoću. Međutim, temperatura iznad 39°C može biti razlog za zabrinutost. Visoka temperatura tijela može ubiti fetus u prvih osam tjedana trudnoće. Dakle, ako se razbolite i imate visoku temperaturu, uzmite paracetamol što je prije moguće kako bi smanjili temperaturu. Ako imate bakterijske infekcije, kao što su sterp grla ili sinusa, neki antibiotici su u redu za korištenje tijekom rane trudnoće.

Postoji i oblik bakterije koji može zagaditi nareske, hrenovke, nepasterizirano mlijeko i meke sireve te može dovesti do gubitka trudnoće. Žene trebaju izbjegavati jesti većinu tih namirnica tijekom trudnoće, kao i sirovo ili nedovoljno kuhano mesa, perad i ribu. Simptomi listerioze mogu nalikovati na gripu, stoga se brzo javite liječniku ako imate groznicu ili povišenu temperaturu. On vas može testirati i liječiti vas antibioticima ako bude potrebno.

mit4

 

Ako ste imali pobačaj prije nekoliko godina, manja je vjerojatnost da ćete nositi trudnoću do kraja!

Ako ste imali pobačaj u prošlosti, obznanite to svome ginekologu, iako jedan ili dva pobačaja ne bi trebali utjecati na vašu sadašnju trudnoću. Postavlja se pitanje je li bitno ako ste imali inducirani pobačaj ili kirurški. Iako postoje vrlo ograničene informacije, moguće je da tri ili više pobačaja dovede do ugrožavanja vrata maternice. Tu je i povećan rizik od spontanog pobačaja, ako postoji vrlo kratki interval (manje od tri mjeseca) između induciranog pobačaja i nove trudnoće.

mit5

 

Vježbanje tijekom trudnoće može povećati šanse za pobačaj!

Nema dokaza da umjereno vježbanje tijekom trudnoće povećava rizik od spontanog pobačaja. Većina vježbi smatra se sigurnima tijekom trudnoće (samo se klonite vježbi koje predstavljaju rizik od pada kao što je jahanje, skijanje i sportovi poput nogometa i košarke – i budite sigurni da pijete puno vode i pazite da se ne pregrijete tijekom vježbanja). Ustvari, tjelovježba može biti od velike koristi. Istraživači su otkrili da žene koje vježbaju tijekom cijele trudnoće imaju 40% manju šansu za pobačaj. Dobro je da se nastavi vježbati tijekom trudnoće jer na taj način sprječavate višak tjelesne težine.

mit6

 

 

 

O nama Obitelj.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Required fields are marked *

*

Scroll To Top